loader-logo

E-Ticaret Sosyal Medya Yönetimi Nasıl Yapılmalı?

E-Ticaret Sosyal Medya Yönetimi

E-ticaret sosyal medya yönetimi nasıl yapılmalı? Sosyal medya hesapları ile hangi içerik fikirleri satışlarımızı artırmaya yardımcı olur? Doğru marka bilinirliği ve hedef kitle için neler yapmalıyız? Sosyal medya pazarlama da nelere dikkat etmeniz gerekir?

Satış sonrası hizmet de nelere dikkat etmeliyiz? E-ticaret ve sosyal medya da yaptığınız yanlış ve doğruları yazımızda gözler önüne serelim.

Türkiye’de sosyal medya kullanımında en popüler Instagram ve Youtube olmak üzere Facebook, Twitter ve Pinterest gibi sosyal ağlar ön planda yer almakta ve kullanılmaktadır. Sosyal medyanın pazarlamadaki etkisinden yararlanan e-ticaret firmaları düşük pazarlama reklam yatırımlarıyla geniş kitlelere kısa sürede ulaşmayı başardılar.

Tüm markalar artık çevrimiçi reklam ve tanıtımlar sayesinde bilgisayarlarımıza taşınmış durumda bu hızlı gelişmelere firmaların ayak uydurması ve takip etmesi gerekmektedir.

Sosyal ağlar en büyük pazar ortamı haline gelmektedir. Küçük ve büyük işletmeler sosyal ağlar sayesinde müşteri ilişkilerini geliştirmeyi, onların davranışlarını anlamayı ve yeni ürün geliştirme sürecinde müşteri katılımı sağlar.

Tüketicilerin büyük bir kısmının bir ürün ya da hizmet satın almayı düşündüğünde diğer tüketicilerin fikirlerini araştırdığını biliyoruz. E-Ticaret sitelerinin ürün yorumlarını artırmak için gösterdiği çaba tamda bu nedenledir. Ülkemizde e-ticaret sitelerinden ürün satın alan müşterilerin çoğu ürün ya da hizmet için verilen puanlara göre alışveriş yapmaktadır ve yorumlar e-ticaret müşteri için çok değerli bilgidir.

E-Ticaret Sosyal Medya Yönetimi ile Yapabileceğiniz Faydalı Davranışlar Nelerdir?

E-Ticaret Sosyal Medya Yönetimi

–         E-ticaret siteniz her sosyal ağda bulunmak zorunda değildir, araştırma sonucunda en uygun ve yönetebileceğiniz ağlarda bulunun.

–         E-ticarette başarılarınızı takipçilerinizle paylaşın, bu tarz içerik davranışları markanızın başarısını artırır.

–         Tüm sosyal medya araçları feedback için en uygun platformdur. Müşterilerinizin iyi tada kötü yorumlarına değer verin. İyi yorumlara önem verdiğiniz kadar kötü yorumları da önemseyin.

Şikayetlerde olumlu cevaplar verin ve mümkün olduğunda cevapsız yorum bırakmayın. Tüketici her zaman bir ürün alırken yada aldıktan sonra markadan ulaşabilecek birini arar.

–         Sosyal medya hesaplarınızda içerik fikirlerinde duygu ve düşüncelerinizi de paylaşabilirsiniz. Yaratıcı içerik fikirleri ile mutlaka ürünlerinizi destekleyin.

–         Sosyal medya hesaplarınızda pazarlama ve reklam için özel kampanyalar oluşturun. Tüketicilerin sizden bu yönde beklentisi olmaması için kampanya ve indirimleri çok sık yapmayın. Tüketiciler sizden ‘indirim olacak zaten sonra alırız’ fikri ile alışveriş yapmasın.

İçerik Yönetimi Planlaması

İçerik Yönetimi Planlaması

E-ticaret siteleri, fiziksel mağazaların alternatifi olarak hızlıca yükselmekte ve çoğalmaktadır.

Fiziksel mağazalarda ürünler tüketicilerin satın alma kararını etkileyecek şekilde nasıl düzenleniyorsa, e-ticaret sitelerinin de beklenen oranda satış yapması için ürünlerin dikkat çekecek, satın alma kararını sağlayacak şekilde düzenlemeler yapılmalıdır.

Günümüzde e-ticaret sitelerinin beklenen oranda satış yapamamasının en önemli sebepleri şunlardır;

– Site tasarımı

– Site içi düzenlemeleri

– İçerik renkleri ve metin özgünlüğü

– Başlık ve içeriklerinin dikkat çekmemesi

– Hedef kitlenin belirlenmemesi ve hedef kitleye hitap etmemesi

– Ödeme sistemleri ve kargo seçenekleri

– Site içerisinde sürekli çıkan reklamlar ve zorunlu formlar

gibi birçok stratejik plan ele alınmalı ve dikkat edilmelidir.

İçerik Yönetiminde Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar

İçerik Yönetiminde Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar

İçerik yönetiminde; e-ticaret sitesi ve sosyal medya hesapları için içerik oluşturma, ürünleri kategorize etme, ürün ya da içerikleri güncelleme, kontrol etme, paylaşma, moderasyon ve raporlama gibi birçok işlevden oluşur.

E-ticaret sosyal medya yönetimi temel amaçları; web sitesinde ve sosyal ağlardaki tüm içeriklerin tüketicilere hizmet edecek şekilde üretilmeli ve yönetilmelidir. Kaliteli, estetik, farklı ve güncel tutulan e-ticaret ve sosyal medya hesaplarında tüketicilerin satın alma eğilimini satışla sonuçlandırılabilir.

İçerik yönetiminde şunlara dikkat edilmelidir;

–         Hedef kitleye uygun içerikler için analizler yapılmalıdır.

–         Sosyal ağlardaki tasarımın sektörle ve kurumsal kimlikle ilişkili olarak hedef kitleye hitap etmesi gerekmektedir.

–         Sade, hızlı, pratik ve aşırı reklam yayınından uzak bir yaklaşımla tasarlanmalıdır.

–          İçeriklerin sosyal medya paylaşımları aylık ya da haftalık planlanmalı; sosyal ağ platformu özelliklerine göre içerik paylaşımı yapılmalıdır. Özel günlerde içerik planlarında unutulmamalıdır.

–         Sosyal medya paylaşımlarında resmi bir dilden ziyade mantıklı, akıcı, anlaşılır, samimi ve dostane bir dil kullanılmalıdır.

–          Metinde teknik detaylar uzun tutulmamalı, ürün hakkında bilgilendirici nitelikte ve kullanıcıyı yormayacak uzunlukta içerikler oluşturulmalıdır.

–         Görsel ve video içerikler, dikkat çekici özellikte ve kurumsal kimliğe uygun renklerde hazırlanmalıdır. Kaliteli ve yüksek çözünürlükte olmalarına dikkat edilmeli ve düşük çözünürlükte olan hiçbir görsel kesinlikle kullanılmamalıdır.

–         Sade ve anlaşılır olmamız gerekmektedir.

–         Tüketicilerin aradığı içeriklere ya da ürünlere kolaylıkla ulaşabilmesi sağlanmalıdır.

–         Ürün içerikleri sade ve bilgi verici nitelikte olmalı; bu içeriklerin Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) uyumlu hazırlanması sağlanmalıdır.

–         Sektörle bağlı; SEO uyumlu, özgün ve zengin metinsel içerikler yazılmalı ve blog sayfası oluşturulmalıdır.

–         Yanlış ve güncel olmayan bilgilerle içerik planı hazırlanmamalıdır.

–         Tüketicilerin ürün yada hizmet alırken size ulaşabileceği iletişim bilgileri bulunmalıdır.

Etkili Sosyal Medya Yönetimi

Etkili Sosyal Medya Yönetimi

Marka bilinirliği için etkili bir sosyal medya yönetimi gerçekleştirmek için bu konuda uzman kişilerle çalışılması gerekiyor.

Her ne kadar pazarlama çalışmalarınızda Instagram, Twitter ve Facebook gibi platformların kullanımı basit tutulsa da ne yazık ki yanlış adımlar atılması, başarı oranınızı engelliyor.

Uzman kişiler ile çalışmamak yanlış adım atmanıza sebep olur ve var olan bütçenin gereksiz yere harcanmasına da sebep olabilir. Bunun yerine uzman bir firmadan veya kişiden destek almak, bütçenin çok daha profesyonel bir şekilde kullanılmasını sağlamalısınız. Uzman kişilerle çalışmak, her zaman için başarı elde etme şansını arttırıyor.

Sosyal medya yönetiminde kullanıcıların en aktif oldukları saat bilinmelidir. Bunun için takipçilerinizin istatistiklerine bakabilirsiniz. Tüm önemli noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir.

Daha fazla etkileşim, daha fazla kişiye ulaşmak anlamına gelir. Bütçenin aktif ve doğru bir şekilde kullanılması satış hacminizin artmasını mümkün kılar.

Satış Sonrası Hizmet

E-ticaret sosyal medya yönetimi ile müşteri desteği sunmak oldukça önemli bir nokta. Satış öncesi ve satış sonrası hizmetler markamızın kalitesi adına dikkat edilmesi gereken bir konu. Sadece satış öncesi desteğe odaklanmak yanlış atılacak bir adımdır.

Müşteri memnuniyetini artırmak için satış sonrası da hizmet vermemiz gerekmektedir. Herhangi bir problem sonrasında satış yapılan tüketici sizinle iletişime geçebilir ve olumlu bir şekilde sorunları çözmemiz gerekir.

Çalıştığınız kargo firmasıyla olan anlaşmalarınıza bağlı olarak, kargo bilgilerini kendi siteniz ile entegre edebilir, kargonun hangi gün teslim edileceğini, kargonun sürecini veya teslimat yapılışını SMS gönderileriyle bilgilendirebilirsiniz.

Müşterinin memnuniyetini artırarak, sadık bir müşteriye dönüştürülebilirsiniz.

Ahmet Cafer
Sosyal Medya Uzmanı


Call Now Button
Modd Whatsapp