Markalar İçin Youtube Kanalı
3 eski Paypal çalışanının bir araya gelip 2005 yılında yeni bir şeyler yapma isteğinden doğan Youtube, bugün geldiği noktada Google’dan sonra dünyanın en büyük ikinci arama motoru ve dünyanın en büyük video platformu. İlk başta sitenin kuruluş amacı kullanıcıların kendileri hakkında videolar yükleyip diğer insanlar ile tanışmalarını sağlamaktı fakat bu fikir çok fazla ilgi görmedi. Aslında kurucuların daha sonra yaptığı açıklamalara göre, Youtube’un asıl fikri 2004 yılındaki Amerikan Super Bowl karşılaşmasını kaçırdıktan sonra tekrar izleyebileceği hiç bir yer olmamasından çıkmış.
14 şubat 2005 yılında ‘’ Tune in Hook Up ‘’ ismi, daha sonra Youtube’a dönüştü. İlk milyon izlenme rekorunu ise, Nike ile reklam filminde oynayan brezilyalı futbolcu Ronaldinho kırdı. Bunu izleyen yıllar içerisinde büyüme çok daha hızlı oldu. 2006 yılının kasım ayında Google, Youtube’u 1.65 milyar dolara satın aldığını duyurudu. Bu süreçten sonra da, ilk başta sadece Amerika’da yaygın olan Youtube, İngiltere ve avrupanın ardından tüm dünyaya yayıldı.
2010 yılına gelindiğinde, televizyonun krallık tahtını yerinden oynatan Youtube, ABD’deki 3 büyük televizyon kanalının ulaştığı izleyici kitlesinden daha fazlasına ulaşıyordu. Bugün ise geldiği noktada, her gün 5 milyar video izlenen bir marka ve sosyal medya kanallarının başında geliyor.
Kısaca YouTube kullanımı ile dikkat çeken verilerden bahsetmek gerekirse;
– YouTube Google’dan sonra dünyanın en büyük ikinci arama motoru
– Bu arada YouTube’un sahibi de Google
– YouTube trafiğinin %72’sini ABD dışı ülkeler oluşturuyor.
– Dakikada 65 saatlik video yükleniyor.
– Bir günde 5 milyar görüntülenme gerçekleşiyor.
– YouTube mobil uygulaması günde 450 milyon ziyaret gerçekleştiriyor.
Teknolojik gelişmelerin önümüze getirdiği çeşitli sosyal medya kanalları ile, konvansiyonel iletişim artık çok fazla tercih edilmiyor ve markalara bu yeni alanlarda yer almasını mecbur kılıyor. Youtube video içeriğin ana platformu olarak, bugün markaların tüketicilere ulaşmasında en önemli dijital pazarlama unsurlarından biri. Türkiye’de ise, Türk Hava Yolları başı çekse de, birçok marka farklı ve fayda sağlayabileceği içerikler ürettiği sürece, Youtube’da takipçilerini arttırabiliyor. Buna çok önem vermeyen markalar rekabet etmekte zorlandıkları için, adapte olmak daha risksiz bir tercih oluyor.
Bunu yaparken;
- Etkili bir içerik ajansı ile çalışın.
- Aylık içerik planı oluşturun
- Fenomenler ile birlikte projeler geliştirebilirsiniz. Markanıza en uygun influencer’ları keşfedin
- Ofisinizde çalışan hikayeleri yapabilirsiniz, mini bir stüdyo kurmak ile başlayın
- Videolarınızı SEO ile uyumlu hale getirin
- Özel bir sebep olmadığı sürece, 15 dakikayı geçmeyin
- Düzenli videolar paylaşıp, içerik üretebileceğiniz konseptler yaratın
- Bir sonraki videolarınız hakkında ön bilgilendirme yapın
- Takip etmelerine yönlendirmeler yapın
- Yorumlar ve SSS’ler hakkında özel videolar yapın ve tüketicinizin sorularına kulak verin
- Hata yapmaktan korkmayın
- Sıkıcı kurumsallıkta olmaktansa, samimi sohbetler yapın.
- Orijinal içerik yaratın
- Geçmişte ünlüler ulaşılamazdı, bugün sosyal medya bunu mümkün kıldı ve artık bir hayran, sanatçılara ulaşmakta güçlük çekmiyor. Sizde marka olarak ulaşılabilir olun. Konuşun, cevap verin, özür dileyin, hata yapın.
- Raporlamaları dikkate alın, ölçün, değerlendirin ve stratejinizi geliştirin
- Videolarınızı kurusal sitenize yerleştirin, izlenme oranlarınızı arttırın.
- Ürün veya hizmet videolarınızın Youtube reklamlarını yayınlayın.
Dünyanın en önemli sosyal medya kanalı Youtube’un popülerliği ve kullanma süresi her geçen gün artıyor. Özellikle teknolojinin gelişmesi ile, evlerimizdeki tüm TV’lere smart özelliği gelmekte. Televizyon izlemek yerine Youtube izlemek çok daha kolay ve erişilebilir halde. Zaman kaybetmeden siz de markanız için doğru bir senaryo yazın veya konusunda uzman reklam ajansı çalışın.
MODD/ekibi