Etkili 15 Sosyal Medya Stratejisi
Sosyal medya kullanımı her geçen gün artmakta ve çok hızlı şekil değiştirmekte. Bir yıl önce yapılan bir sosyal medya stratejisi yeni eklenen özellikler ile sürekli güncel olmak zorunda. Birçok sosyal medya kanalı belirli aralıklar ile algoritmalarını değiştiriyorlar. Bu da pazarlama profesyonellerini anlık adapte etmeleri gereken en önemli konu oluyor.
Artık hepimizde bu kanalların birer kullanıcısı olduğumuz için, şunu çok iyi biliyoruz ki; sosyal medyada var olmak sadece düzenli paylaşımlar yapmak veya reklam vermekten ibaret değil.
Efektif bir strateji oluşturmadan önce, isterseniz Türkiye’deki sosyal medya kullanım istatistiklerine bir göz atalım.
- 80 milyonun üzerindeki ülke nüfusumuzun 60 milyonu internet kullanıcısı. Bu oran tüm dünya ülkelerine göre bir hayli yüksek.
- Türkiye nüfusunun 52 milyonu aktif şekilde sosyal medya kullanıyor.
- Mobil cihazlardan aktif sosyal medya erişimi ise, 44 milyon
- Sosyal medya kullanımı sayısı sadece 2019 yılında 5 milyonluk bir artış göstermiş
- Türk insanı günlük ortalama 7 saat internette zaman harcıyor
- 7 saatin 3 saatini sosyal medyada geçiriyoruz
- En aktif sosyal medya kanallarında başı Youtube çekiyor.
- Sonrasında Instagram, Facebook ve Snapchat ve Linked-in geliyor.
Facebook’da 44 milyon, Instagram’da ise, 39 milyon kullanıcıya sahibiz. Rakamlar bu kadar yüksek iken markaların bu platformlarda yer almaları artık yeterli değil. İyi planlanmış etkili bir sosyal medya stratejisi gerekiyor. 2015 yılından itibaren ‘’sosyal medya stratejisi’’ kelimesi çok ciddi anlamda artık göstermiş. Bu da bize markaların bu anlamda çözüm aradıklarını gösteriyor.
Ayrıca sosyal medya birçok markanın da doğuşunda en etkili faktörlerden biri olmuştur. Bugün fenomen olmuş influencerların, sosyal medyadan ciddi satışlar yaptığını unutmayalım.
Gelelim konumuza;
İşte markanız için oluşturmanız gereken yol haritası
Listeye başlamadan önce stratejiniz öncesinde kendinize mutlaka şu soruyu sorun;
İnsanlar benim markamı neden takip etmeli ?
1- Hedefinizi belirleyin
Sosyal medyayı marka bilinirliği için mi yoksa satış için mi kullanacağınıza karar vermeniz gereklidir. Her ikisini de hedefliyorsanız bu stratejiye göre hedefleme yapmanız gerekmektedir. Sosyal medya stratejisi bu şekilde başlamalı.
2- Hedef kitlenizi belirleyin
Az önce belirttiğimiz sayılar itibari ile sosyal medyada milyonlarca kullanıcı mevcut. Markanız için öncelikli hedef kitlenizi yaş, cinsiyet, ilgili beğenmeler ( hashtags ) vs gibi birçok alanda kategorilendirebilirsiniz. Hedef kitlenizi iyi tanırsanız, üreteceğiniz içeriğin onları nasıl tetikleyeceğine dair stratejiler üretebilirsiniz. Hatta daha doğru bir analiz yapmak için çeşitli programlar kullanarak tam demografik bilgileri elde edebilirsiniz.
3- Rakiplerinizi derinlemesine inceleyin
Size rakip olan hesapları detaylı inceleyin ve üzerine ne koyabileceğinizi iyi belirleyin. Unutmayın sosyal medya sadece düzenli içerik üretmek için kullanılabilecek bir pazarlama enstrümanı değil.
4- Markanızın ses tonunu ve tasarım dilini belirleyin
Sosyal medya aşıcı ciddi olunması gereken bir mecra değildir. Markanızı bir insan gibi ele alın ve ona bir jargon yükleyin. Kullanıcılar ile daha samimi bir dil oluşturursanız onlardan daha fazla yorum ve beğeni alabilirsiniz. Aynı şekilde tasarımlarınız için bir tarz belirleyin ve değiştirmeyin.
5- İçerik takvimi oluşturun
Sosyal medya planı yaparken mutlaka aylık içerik takvimi oluşturun.
Ör: Özel günler, haftalık ürün tanıtımı, haftalık faydalı bilgi paylaşımı, haftalık kullanıcı yorumu paylaşımı vs. gibi markanızı rakiplerinizden ayıracak içerik takvimi belirlemelisiniz. Biz, Moddgroup olarak her hafta blog paylaşımlarımızı story’de paylaşıyor, yeni eklenen müşterilerimizi ekliyor ve düzenli olarak portfolio görselleri paylaşıyoruz. Bunların yanı sıra ajans olarak verdiğimiz hizmetlerimizi de belirli periyotlarda takipçilerimiz ile paylaşıyoruz.
Özel günlerde herkesin bildiği günler dışında farklı özel günlerde de paylaşımlar yaparak hedef kitlenizin dikkatini çekebilirsiniz.
Unutmadan; paylaşım takviminin önemi kadar, paylaşım saatleri de büyük önem taşıyor. Sosyal medyanın en aktif olduğu saatleri belirleyin ve en yüksek verimi almak için bu saatlerde paylaşım yapmaya gayret edin.
6- Video içerikler hazırlayın
Günümüzde videolar çok fazla ilgi görüyor. Siz de hem Youtube kanalınız hem de Instagram IG TV’de yayınlar yapabilirsiniz. Hizmetlerinizi, ürünlerinizi, etkinliklerinizi, hatta bilgilendirme mesajlarınızı bile video ile yapabilir, fark edilme oranlarınızı arttırabilirsiniz.
7- Sadece iletişim değil, etkileşim yaratın
Hedef kitlenizden fikir alın, sorular sorun, anket düzenleyin, yorumlarından beslenin, gelen yorumları profilinizde paylaşın. Unutmayın hedef kitlenizi oyuna dahil etmenin en iyi yolu onları da yönetime dahil etmekten geçer.
8- Sosyal olarak da sorumlu olmayı unutmayın
Sosyal medyada birçok toplumsal konuya ilişkin fazlasıyla hassasiyet olduğunu fark ediyorsunuzdur. Bu noktada bazen kitleler acımasız olduğu gibi, bazen de birçok kurumun veya markanın algısını yukarı taşıyabilirler. Buradaki en önemli nokta eğer sosyal sorumluluk içinde yer almak istiyorsanız, belirli bir alanı hedefleyip onun üstüne gitmeniz gerekir. Mesela; kadına şiddet, eğitim, hayvan haklası vs. gibi.
Bu konuları ele alırken desteğinizi bireysel hikayeler üzerinden oluşturun. İnsanlar toplu mesajlar yerine bireysel hikayelere daha fazla tepki verirler.
9- Fenomenler ile işbirliği yapın
2020 yılında da influencer marketing etkili olacak. Burada büyük hesaplar yerine tercih edeceğiniz hesaplar daha çok mikro ölçüde olması daha doğru olacaktır. Yapılan araştırmalara göre mikro influencer hesaplar daha fazla etkileşim alıyor. Markanız ile özdeşleştirdiğiniz fenomenlerden belirli periyotlarda mutlaka faydalanın. Bazı markalar hesaplarını bir günlüğüne fenomenlere teslim ediyorlar ve onların yönetmelerini istiyorlar. Sizler de bu şekilde denemeler ile markanıza biraz daha heyecan katabilirsiniz.
10- Direkt satış yapın
Online alışveriş her sene olduğu gibi 2020 yılında da büyümeye devam edecek. Instagram ve Facebook gibi platformlar trafiği kendi içlerinde tutarak alışveriş tecrübesini kendi platformlarına taşıdılar. Eğer markanız ile online satış yapabileceğinizi düşünüyorsanız, bu platformlar üzerinden tüketicinin işini kolaylaştırabilirsiniz.
11- Yarışmalar ve etkinlikler düzenleyin
Hedef kitlenizin dahil olabileceği yarışmalar düzenleyerek markanızı daha interaktif hale getirebilirsiniz. Viral fikirler üzerine yoğunlaşıp yarışmalar, etkinlikler veya sürprizler düzenlemeniz sizi çok daha aktif gösterecektir.
12- Reklam yapın
Sosyal medya pazarlamasının olmazsa olmaz kurallarından biri de reklam yapmaktır. Sesinizi daha geniş hedef kitlelere duyurmak için sosyal medya kanallarının sunduğu reklam modellerini deneyebilirsiniz. Hikaye, Audience, Akış, Erişim vs. Gibi birçok kavram mevcut. Siz de reklam stratejinizi belirleyip bu doğrultuda seçeceğiniz reklam modelleri ile hızlı büyüme sağlayabilirsiniz.
13- Takım tutmayın, politikadan uzan durun
Hedef kitlenizin içerisinde olup da, spor ve politika konularında aşırı hassas olan kişiler mutlaka olacaktır. Dolayısı ile markaların tabii ki ulusal başarıları dile getirmesi doğal olacaktır fakat taraf belli etmesi az önce bahsettiğimiz fanatikleri harekete geçirebilir. Bu gibi durumlar olumlu olabileceği gibi olumsuz yargılara yol açabileceğinden bir de kriz yönetimi ile karşı karşıya kalmanızı istemeyiz. Buradaki dengeyi çok dikkatli belirlemeniz gerekiyor.
14- Raporları takip edin ve düzenli analiz yapın
Hepimizin bildiği gibi dijital pazarlama ölçülebilir ve bu doğrultuda benchmark yapabildiğimiz bir alandır. Kanal yöneticilerinizden mutlaka düzenli raporlar isteyin ve bu raporları inceleyerek bir sonraki adımınızı planlayın. Rakiplerinizi analiz etmenin en iyi yolu bu raporları incelemekten geçiyor.
15- Etkin bir ajans ile çalışın
Yukarıda bu işin ne kadar önemli olduğuna dair bir çok ipucu vermeye çalıştık. Gerçekten de, dijital platformlar 24 saat yenilik ve adaptasyon gerektiren mecralardır. Bu yüzden işinde uzman ve konusunda gelişime açık olan ajansları tercih edin. Kısa sürede hiç bir işten geri dönüş alamayacağınız gibi sosyal medyadan da almanız mümkün değildir. Bu süreç biraz zaman ve sabır gerektiren bir süreçtir. Ajansınızı seçerken uzun bir yola çıkacağınızı bilerek seçin.
Unutmayın, sosyal medya çok etkili bir silah olduğu gibi, tüm silahları üzerinize çekecek bir mecra da olabilir. Her adımda stratejik ve uzun vadeli plan yaparak tüketicinize veya potansiyel tüketicinize seslenmeniz gerekir.
Konu ile ilgili daha fazla merak ettikleriniz var ise, iletişim kurmaktan çekinmeyin.