Dijital pazarlama ajansı olarak, Covid-19 sonrası tüm merak ettiklerinize cevap veriyoruz. Soru-cevap şeklinde hazırladığımız bu yeni yazı dizisinde, reklam veren, mecra ve reklam ajansı üçgeninde yaşanan tüm gelişmeleri ve gelecekte bizi nelerin beklediğini aktarmaya çalışacağız.
Dijital Pazarlama’da Pandemi döneminden sonra değişiklikler yaşandı mı?
Yukarıdaki tabloda gördüğünüz gibi, geçen senenin aynı iki ayına baktığınız zaman, arama hacimlerinin arttığını fark edebilirsiniz. Aslında 2020 yılı reklam sektörü için dijitalleşmeye adapte olmak isteyen markalar için hızlı başlamıştı fakat özellikle mart ayının başında tüm dünya olarak eve kapanmamız ile birlikte ilk 15 günlük süreçte neredeyse tüm dünya ve sektörler durdu. Evimize kapanmamızın şokunu hızla atlatınca, reklam çalışmalarına olan talepte çok ciddi artış gördük.
Sorunuza dönecek olursak, -Evet yaşandı. İlk 15 günlük şoktan sonra, özellike E-ticaret ve sosyal medyada aktif rol almak ile ilgili talep patlaması yaşadık.
Dijital pazarlama içerisinde özellikle e-ticarette en çok talep görülen alanları gözlemleyerek, arama motoru kelime aranma hacimlerini incelediğinizde ilginin hangi yöne kaydığını rahatça çıkarabilirsiniz. Online kitap, sağlık ürünleri, pet shop ürünleri, ev ve bahçe ürünleri, fitness ve spor ürünleri gibi kategorilerde ortalama %120 yükseliş gözlemlendi.
Benzer şekilde sosyal medya yönetimi ve profesyonel ajans arayışı da son 2 aylık dilimde geçen seneye oranla %20-30 arasında daha fazla arttı. Markaların bir çoğu bu dönemde dijital pazarlama ajansları ile iş birliği içine girdiler ve muhtemelen bundan sonrası içinde yukarıda gördüğünüz grafik yukarı yönlü ilerlemeye devam edecek.
Reklam verenin Dijital Pazarlama’ya bakış açısı bu süreçte değişti mi?
Daha önceden dijital mecralarda sadece varlık gösteren bir çok reklam veren, özellikle pandemi sonrası reklam ajanslarından çok yoğun iletişim yapılması yönünde taleplerde bulundu. En önemlisi de, sosyal medyanın sadece özel günlerde paylaşım yapılmayan, bundan çok daha fazlası olan ve profesyonel strateji üzerinde markaların konumlandırılması gereken bir mecra olduğu anlaşıldı. Çoğu zaman telafuz ettiğimiz B2B ve B2C kelimelerinin yanına D2C ( Direct To Customer ) kelimesi eklendi. Artık firmalar doğrudan e-ticaret yada sosyal medya kanalları ile tüketicisine direkt ulaşmak istiyorlar ve bunun için gerekli tüm aksiyonları alıyorlar.
Özetle, evet markalar dijital pazarlama konusuna hiç olmadıkları kadar ilgililer. Covid-19 bize dijital adaptasyonun gerekliliğini çok net bir şekilde gösterdi.
Dijital Pazarlama kapsamında reklam verenler en çok hangi mecralarda aktif olmak istiyor? (sosyal medya, yazılı basın, tv…)
Reklam verenlerin bu konuda dijital mecralara yönelik ciddi bir ilgisi var. Özellikle pandemi sonrası bu durum daha da artış gösterdi fakat yinede reklam veren bu konuda ajansın önerisine daha çok kulak veriyor. Bence reklamın mecrasından daha önemlisi, mecranın nasıl bir yaratıcılıkla kullanıldığıdır. Bu yüzden, biz reklam ajansı olarak %70 penetrasyonumuz sosyal medya ve arama motoru reklamları olsa da, iyi fikirle desteklendiğinde yazılı basın, TV, açık hava veya radyo gibi mecralarda da kampanyalarımızı zenginleştirebiliyoruz.
Dijital Pazarlama’da gelecek dönemde reklam içerikleri nasıl şekillenebilir?
İçerik pazarlaması çok ciddi bir yükseliş ivmesi gösteriyor. Özellikle bir çoğumuz artık reklamın inanırlığına olan güvenimizi kaybettik. Kullanıcılar artık fayda odaklı iletişim istiyorlar. Content marketing kavramını gelecekte çok daha fazla duyacağız. Çünkü birden fazla faydası var.
Gelin bunları biraz sıralayalım;
1- Tüm dijital mecralarda güncel olabiliyorsunuz
2- Güven, bilgi ve fayda odaklı iletişim kurabiliyorsunuz
3- Arama motorlarında SEO avantajı elde ediyorsunuz ve organik olarak büyüyebiliyorsunuz
4- Kurum içi iletişimi güçlendirebiliyorsunuz
5- İçerik üretimi sayesinde markanızı ve kendinizi geliştirebiliyorsunuz
Dijital Pazarlama’da yeni nesil reklam gibi bir kavramdan söz edilebilir mi salgın sonrasında?
Covid-19 öncesi ve sonrası diye bir kavram var artık hayatımızda. Corona sonrası iş fikirleri, corona sonrası pazarlama trendleri diye o kadar fazla sorgu yapılıyor ki, bu rakamlar günde 100.000’lerin üzerine çıkmış durumda. Ciddi anlamda tarihi ve insanın tüketim davranışını değiştiren bir süreçten geçiyoruz. Yeni nesil reklamdan şu an için bahsetmesek bile, sosyal medyanın artık ana akım medya olduğu gerçeğini kimse inkar edemez.
Dijital Pazarlama geleneksel reklamlar dışında, özellikle sosyal medya için farklı çalışmalar yapıyor musunuz?
Sosyal medyada, 3 veya 4 farklı stratejide reklam üretiyoruz. Marka bilinirliği odaklı, takipçi odaklı, satış odaklı, trafik odaklı vs gibi bir çok farklı talep var. Bu yüzden marka stratejisi ve sosyal medya iletişim dili belirlendikten sonra hedefler doğrultusunda sosyal medyada farklı reklamları devreye sokuyoruz.
Samimi Özet ;
Dijital pazarlama özellikle son 10 yıldır zaten önemli aşamalar kaydetti. Covid-19’dan öncede kimse dijital pazarlamanın önemsiz olduğunu söyleyemezdi. Bugün günde 2-3 saatimizi Instagram, Facebook ve Twitter’da geçiriyoruz. 1-2 saatimizi Youtube’da video izleyerek geçiriyoruz. Durum böyle iken, markaların dijital adaptasyon süreçlerini geciktirmesi zaten absürt bir durumdu.
Yakın geçmişte bir kafe yada restorana gittiğimizde cam kenarına otururken, bugün priz kenarına oturuyoruz. Üstelik artık bize bir ekranda yetmiyor. 2 ekran hatta 3 ekranda günümüzü geçiriyoruz. Smart televizyonlarımızda Youtube açıkken, elimizde telefonla alışveriş yapıyor, bir yandan da bilgisayarımızda maillerimizi kontrol ediyoruz. Sözün özü, dijital adaptasyon evet gerekliydi fakat Covid-19 bunu bize tokat atarak gösterdi.
Gelecek artık kendisini dijitale adayan markaların yaratıcı fikirleri ile şekillenecek. Bu yüzden alın elinize bir kağıt kalem bile diyemiyoruz. Bunun yerine açın Google’ı ve dijital dünyanın profesyonel markalarından biri olmak için yol haritanızı oluşturun ve hemen şimdi başlayın.
Cem Has
MODD/group
Ajans Başkanı / Kurucu