loader-logo

2021 Pazarlama Trendleri Ve 100 Otoritenin Özeti

2021-Pazarlama-Trendleri-Ve-100-Otoritenin-Özeti

2021 pazarlama trendleri incelediğimizde dijital transformasyonun ne kadar hayatımızın merkezine girdiğini hepimizin kabul etmesi gerekir. Seçimler, pandemi, yangınlar, ırkçılık, alışılmışın dışında gelişen tatil sezonu, eve kapanmalar ve daha yüzlerce küresel gelişme yeni dünyanın pazarlama kodlarını yeniden yazdı. 

Pazarlama profesyonelleri, son dönemde aşırı yükselen dijitalleşme karşısında etkileşimi arttıracak fikirlere odaklanarak, hali hazırda olan medya gürültüsünden sıyrılmak için yaratıcılığın sınırlarını sonuna kadar zorlamaya devam edeceklerdir.

Yeni yılın ilk yazısı olan 2021 e girerken pazarlama trendlerini analiz ederken, 2020 yılında tüm toplumun nasıl değiştiğini iyi gözlemlemek gerekir. X,Y ve Z jenerasyonlarının ilgi düzeylerini, tüketim alışkanlıklarını ve değer noktalarını araştırarak markalara nasıl entegre edebileceğini bulan pazarlamacılar, 2021 yılında kesinlikle kazananlar arasında olacak. 

dijital transformasyon

Tarih boyunca kriz anlarında inovasyon atılımları hep daha fazla olmuştur. Belirsizlik içinde odak noktası bulmak ve rakiplerin önüne çıkmak, her ne kadar kulağa zor gelsede, bir o kadar da kolay olabilir. Asıl önemli olan ise pandemi sürecinden dolayı bu tarz kriz ortamlarında insanların bakış açılarının değişmesi. 

Sosyalleşme normlarının yeniden yazıldığı günümüzde, alıştığımız her şey değişti. Örneğin bütün dünya olarak, sosyal mecralarda ırkçılık konusunda ilk defa bu kadar geniş bir kitle olarak tavır koymayı başardık. Buda değer yargılarımızdaki değişimleri ve keskinleşmeyi bize gösterdi. 

Gelelim yazımıza… 

2021 Pazarlama Trendleri

2021 pazarlama trendleri kapsamında 100’den fazla yerli yabancı pazarlama blog’u inceledik. Makalemizi daha kaliteli ve pazarlama adına daha faydalı bir içerik haline getirmemiz günlerimizi aldı. Umarız yazımızın sonunda markanız için aksiyon alabileceğiniz fikirlere ilham verebiliriz. 

Yeni çağın bize öğrettiği en önemli şeylerden birisi de müşterilerimizin giderek artan değeri. Bu bağlamda satış kokan mesajlar yerini farklı tekniklere bırakmak zorunda kaldı.

Her şeyden önce markanıza dijital pazarlama trendlerini adapte etmeden önce ön planda tutmanız gereken en önemli konu ise, hikaye. Markanızın hikayesi, DNA’sı, vaadi veya siz ona ne diyorsanız… Unutmayın günümüz bolluk dünyasında hikayesi olmayan markalar diğer markalar arasında kayboluyorlar. Dolayısı ile önce markanızın mutlak özüne çalışmalısınız.

Ana mesajınızı bulduktan sonra pazarlama trendlerini markanıza adapte edebilirsiniz. Aksi taktirde dijital dönüşüm sürecindeki tüm cabanız boşa olur. Hızla tüketilir ve unutulursunuz. 

Bu bağlamda 2021 yılında yine dilimizden düşürmeyeceğimiz öne çıkacak pazarlama trendi için ‘’içerik’’ diyebiliriz. Marka vaadinizin etrafını çerçeveleyecek güçlü bir iç erik üretmekten daha etkili bir pazarlama planı olamaz.

Hedef kitlenizin ilgisini çekebilecek, faydalı olabilecek ve etkileşime geçebileceği doğru içeriği, doğru zamanda sunabilirseniz, rakiplerinizden bir adım daha önde olmanıza yardımcı olacak.

Tabii İçerik sadece bir haber olarak algılanmamalı. Oldukça geniş bir yelpazeye sahip içerik pazarlaması bugün bir çok şirketin yatırım yaptığı başlıca alanlardan birisi. Bu arada ‘’içerik’’ hakkında detaylı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Z Kuşağının Pazarlama Trendlerine Etkisi 

Z kuşağının sadece tüketen değil, aynı zamanda üreten bir jenerasyon haline gelmesi ile birlikte ekonomide köklü değişiklikler yaşanacak gibi görünüyor. Z kuşağı ile ilgili detaylı bilgiyi sık sık sosyal medya hesaplarımızdan dile getiriyoruz. Geleceğin dünyasını şekillendirecek önemli kararlar ( makine öğrenimi gibi ) bu kuşağın elinde.

Z kuşağının değer yargıları oldukça radikal. Ellerinde akıllı telefonlar ile doğdular ve hayata karşı bakış açıları daha farklı. Hatta sahip olma kavramı bile farklı. Kiralama yada abonelik sistemi ile bir çok girişimi dünya devi haline getirdiler bile…

Bu noktada Über ve Netflix gibi markalar aklımıza gelse de, bir çok marka bu şekilde ürün pazarlama yöntemlerine yönelmiş durumda. Medya markalarının sürekli dilinden düşürmediği Z kuşağı en önemli karar vericiler haline gelecek.

Z kuşağı ile ilgili detaylı inceleme yapıp, fikirlerinizi oluşturmaya şimdiden başlamanız gerekir. 

2021 Pazarlama Trendleri Veri Etiğinin Yükselişi 

Veri Etiğinin Yükselişi

İnternet kullanıcı sayısındaki artışın yanında, markaların elde ettiği dijital verilerin kullanımı konusuda oldukça önemli hale geldi. Müşteriler markalardan verilerini korumalarını ve nasıl kullandıklarını bilmek istiyorlar. 2021 yılında kullanıcı verileri ile ilgili bir çok konunun gündeme gelmesi bekleniyor. 

Markanız bu anlamda ürettiği veriler hakkında tüketicisini belirli zamanlarda bilgilendirmeli ve bu konuyu önemsediğini onlara hissettirmeli. 

Sosyal Sorumluluğun Yükselişi 

Bu zor dönemlerde, insanlar markalardan daha fazla sorumlu davranmasını bekliyorlar. Bu şekilde iletişim kuran markalar ile tüketiciler aralarında daha sağlam bağ kurulduğu gözlemleniyor. 

2021 Pazarlama Trendleri Yapay Zeka ve Chat Bot 

Kullanıcıların %50’si gerçek bir insan yerine, otomatik botlar ile daha hızlı sonuç aldıklarını belirtiyorlar. Özellikle 2021 yılında pazarlama trendleri açısından çoklu cevap senaryolarına uygun chat bot lar ile hem şirketlerin maliyetleri azalacak hem de teknoloji uyumumuz daha fazla olacak. 

Video İçeriklerin Pazarlamaya Etkisi 

Statista verilerine göre internetten satın almadan önce %60’ımız ürün hakkında mutlaka bir video izliyoruz. Video içerikler ürünü daha iyi anlamamıza olanak sağlıyor. Örnek olarak son yıllarda yükselen araba tanıtan vlogger’ları düşünebilirsiniz. Bir araç almadan önce onlarca video ile aracın özelliklerini öğreniyoruz. 

Seo İle Uzun Dönem Başarı 

Seo İle Uzun Dönem Başarı

Burada en iyi örneği kendimizden vermek istiyoruz. Pazarlama profesyonellerini hedefleyerek başladığımız fayda odaklı içerik üretme stratejimiz ile birlikte, 2020 yılında aylık ortalama yüzbin ziyaretçiyi ağırladık. Toplamda 147 anahtar kelimede ilk 3 sırada listelendik ve 60’ın üzerinde kelimede Google’da 1. Sıraya yerleştik.

Uzun dönem maliyet analizi yaptığınızda arama motoru odaklı pazarlama stratejisi size en uygun maliyeti sunacaktır fakat 2021 yılında SEO optimizasyonu hiç olmadığı kadar zorlayıcı olacak. Her geçen gün bir çok marka bu bağlamda aksiyon almaya başladı. Bunu bize gelen taleplerin artışından da gözlemleyebiliyoruz. 

Mobil Site Performansı 

2020 yılı mobilin tahminimizden fazla yükselişine sahne oldu bu yüzden 2021’de ilk iş olarak mobil site performansını optimize etmemiz gerekiyor. Bugün internet trafiğinin %70’i cep telefonları aracılığı ile sağlanıyor ve bu oranın her geçen gün arttığını tahmin edebilirsiniz. Mobil yüklenme hızı ve mobil deneyimi en üst seviyeye çıkarmak bu yıl öncelikli iş planınızda olsun. 

Segmente Edilmiş Data Odaklı Pazarlama 

Datanın en önemli kaynak olduğu günümüz pazarlama dünyasında CRM yazılımları ile birlikte segmente edilmiş veriye özel pazarlama stratejilerin yönetilmesine 2021 yılında çok rastlayacağız.

Diğer Dikkate Almanız Gereken 2021 Pazarlama Trendleri ; 

•                Üyelik Tabanlı Ürün Pazarlama Modeli 

•                Sesli Arama 

•                Micro- Influencer X Marka Birlikteliği 

•                VR – AR Teknolojilerinin Dijital Pazarlamada Yer Alması 

•                Sürdürülebilir İçerik Stratejisi 

•                Aktivizmin Markalar Nezdinde Yükselişi 

•                Takipçi Odaklı Değil, Etkileşim Odaklı Sosyal Medya Stratejisi 

•                İkinci El E-ticaret 

•                Online Eğitimin Yükselişi 

•                Virtual Events Ve Hibrit Etkinliklerin Yükselişi

•                Remote Çalışma Kültürünün Yükselişi

•                Interaktif Sosyal Medya Yönetimi 

•                Instagram Üzerinden Online Alışveriş

•                Featured Snippet ( Google Serp ) 

2021 Pazarlama Trendleri Hakkında Özetle Fikir Verecek Olursak, 

dijitalde profesyonel destek

2021 pazarlama trendleri, 2020’de ele aldıklarımızla kıyaslayacak olursak, tamamen daha duygusal ve toplumsal olayları önemseyen marka duruşunun öne çıktığını fark edeceksiniz. 

Tüm dünya tarihine damga vuracak hatta ilerde önemli bir çağın fitilini ateşleyen bir salgını bu sene çıplak gözler ile yaşadık. Markanız için belirsizlik dönemlerinde doğru pozisyon almak, toplumsal olayları ve kitlelerin tüketim alışkanlıklarını detaylı inceleyerek mümkün olur. 

Geçmişte toplumu derinden etkileyen olayların tümünü incelediğimizde hemen sonrasındaki tüketim alışkanlıklarının değişimi her zaman yeni fikirlerin yükselişine sahne olmuştur. Bu yüzden doğru marka vaadi ve profesyonel marka konumlandırması ile başarılı olabilirsiniz. 

Tüm merak ettikleriniz ve profesyonel destek için bizimle iletişime geçebilirsiniz. 

Değerli zamanınız için teşekkürler. 

Cem Has

Ajans Başkanı


Call Now Button
Modd Whatsapp