loader-logo

Web Sitenizde Her Ay Kontrol Etmeniz Gereken 10 Madde

web-sitesi-kontrolu

Web Sitenizde Her Ay Kontrol Etmeniz Gereken 10 Madde

Web sitesi bakımı neden gereklidir?

Markanızı dijital dünyada temsil eden web siteniz, online olarak canlı bir organizma sayılır ve hiçbir zaman %100 tamamlanmış veya %100 güvenli olduğu garanti edilemez. Siz işinizi en iyi şekilde yapsanız bile bazen elinizde olmayan sebeplerden ötürü, web siteniz bazı problemlere maruz kalabilir. Bu yüzden MODD/group Reklam Ajansı olarak her ay düzenli bir şekilde kontrol etmeniz gereken 10 madde hazırladık. Eğer bunları iş akışlarınızın içine entegre ederseniz, yıl içerisinde web sitenizin geri dönüş oranları artacaktır.

1- Chatbots

Chatbot’lar günümüzde web sitemiz üzerinden data üretmek için kullanılan en etkili araçlardan biri. Hatta gelişmiş olan bazı araçlar ile dataları daha detaylı kategorize edebilirsiniz. Fakat bilmeniz gerekir ki, bu tarz eklentilerin çoğu üçüncü parti yazılımlardır ve zaman zaman web siteniz ile problem yaşayabilir. Her ay chatbot’larınızın çalıştığını mutlaka kontrol etmeniz gerekir.

2- Web sitesi içerisinde yer alan iletişim formları

Ziyaretçilerinizin markanız ile en çok iletişime geçtikleri yöntem web sitenizde yer alan form alanlarıdır. Çeşitli sebeplerden dolayı form gönderimleri zaman zaman çalışmayabilir. Ana problem server, hosting ya da mail form alanlarındaki gönderim sorunları olabilir. Bu yüzden her ay web siteniz içerisinde yer alan tüm form alanlarının kontrol edin.

web sitesi kontrolü

3- Sayfa Hızı Düzenli Kontrol Gerektirir (Pagespeed Score)

Web siteniz içerisinde yer alan her şeyin optimize halde çalışması gerekir. Minimum kod ve en doğru imaj ebatları hızınızı arttıracak en önemli parametrelerden birisidir. Sayfa hızınız hem ziyaretçileriniz, hem de Google Seo skorunuz için oldukça önemlidir. Bunu yaparken Gtmetrix’den ücretsiz faydalanabilirsiniz. Web siteniz sürekli değişim ve güncelleme gerektirir ve bunları yaparken sisteme ekleyeceğiniz her şey, site hızınızı etkileyebilir. Bu yüzden hız kontrolünü her ay yapmanız önemlidir.

4- Aylık Trafiğinizi Anlamlandırın

Basit bir kod eklentisi ile Google Analytics’i web sitenizde aktif hale getirebilirsiniz. Ziyaretçilerinizi anlamlandırabilmeniz için analitik takibi çok önemlidir. Burada kitle, edinme ve davranış kategorileri altında bir çok detayı inceleyebilir strateji oluşturabilir ve aylık trafiğiniz hakkında bilgi edinebilirsiniz. Dil, lokasyon, tarayıcı, ağ, mobil kullanımı, sayfada kalma oranı, organik aramalar, en çok ziyaret edilen sayfalar vs gibi bir çok metrik ile değerlendirmelerinizi yapabilir ve önceki aylar ile kıyaslayabilirsiniz.

web sitesi takibi

5- Seo Skorunuzu Ölçün

Seo skorunuz web sitenizin Google sıralamalarında yukarı tırmanmanızı sağlayan en önemli kriterdir. Bir kere yapmış olmanız, seo puanınızın sürekli öyle kalacağı anlamına gelmez. Sitenize eklediğiniz en ufak bir güncelleme, seo kriterlerine uygun yapılmadıysa puan kaybı yaşarsınız bu da sizi Google sıralamalarında geriye düşürür.

6- Anahtar Kelime Analizi

Google arama sonuçlarında organik olarak web sitenizin görünmesi göz ardı edilemeyecek kadar önemli bir pazarlama avantajıdır. Bu yüzden faaliyet gösterdiğiniz sektör ile ilgili anahtar kelimeler belirlemeli ve her ay düzenli olarak bu kelimelerdeki sıralamalarınızı kontrol etmeniz gerekir. Bunun için Ahrefs ya da Semrush gibi programlar kullanabilirsiniz. Burada elde edeceğiniz bilgiler ile rakiplerinizden bir adım öne geçebilir ya da olumsuz durumlara karşı önlemler geliştirebilirsiniz.

7- Düzenli İçerik Geliştirin ve Güncelleyin

Web siteniz için blog bölümünü geliştirin ve düzenli içerik üretmeye başlayın. Her ay başında yapacağınız içerik planı size daha fazla organik trafik ve sadık müşteri kazandırcaktır. Her ay, içeriklerinizin trafiklerini detaylıca inceleyin ve zaman zaman içeriklerinizi güncelleyin.

8- En az ziyaret edilen sayfalarınızı düzenleyin

Google Analytics ile web sitenizin içerisinde yer alan sayfaların ziyaret oranlarını ölçebilirsiniz. En az ziyaret edilen sayfalarınızı belirleyin ve bu sayfaların içerisinde güncellemeler yapın.

web sitesi

9- Backlinks Kontrolü

Web sitenizin hangi sayfalarda referans gösterildiği önemlidir. Ahrefs ya da Semrush gibi monitoring programları kullanarak, backlink’lerinizi kontrol edebilir, toxic ya da yeni gelişmiş linklerinizi inceleyebilirsiniz. Bu doğrultuda eylem planı yaparak, web sitenizin otoritesini yükseltebilirsiniz.

10- Mobil ve Tablet Uyumluluğu

Web sitenizde yaptığınız her güncelleme ( kod yada içerik ) mobil ve tablet cihazların uyumluluk problemi yaratmasına sebep olabilir. Her ay düzenli olarak sitenizin farklı ekran boyutlarına göre performansını ölçün. Günümüzde internet trafiği dramatik bir şekilde mobil ve tabletlere kayıyor. Bu anlamda web sitesi %100 responsive çalışması her geçen gün daha da önemli hale geliyor.

Samimi Özet: Web sitelerinin yayına girmesinden sonra işleri bitmez. Tam tersine işleri yeni başlar. Dijital dünyada her geçen gün yeni teknolojiler ve algoritmalar geliştiriliyor. Web sitenizin bu gelişmeler doğrultusunda update olabilmesi için sürekli gelişime ve kontrol edilmeye ihtiyacı vardır.

Yukarıda belirttiğimiz 10 madde ile başlayarak işinizin gereklilikleri doğrultusunda kendi checklist’lerinizi oluşturun ve harekete geçin.

MODD/group
Ekibi


Call Now Button
Modd Whatsapp