10 Madde İle Sağlık Sektörü, Reklam Ajansı Hizmetlerinden Nasıl Faydalanmalı ?
Sağlık iletişimi tecrübesine sahip reklam ajanslarının; doktorlar, klinikler ve hastaneler için verdiği hizmetleri detaylandırdık.
Reklam ajansları, sağlık markaları için daha odaklanmış iletişim çalışmaları yaparken, günümüzde kullanılan birçok pazarlama mecrasını daha detaylı ele almaları gerekir. Bu anlamda 17 hastane ve birçok kliniğin iletişim çalışmalarını yürütmüş MODD/group Reklam Ajansı olarak, sizlere bu bağlamda deneyimlerimizi ve başarı hikayelerimizi aktarmaya çalışacağız.
Son bir kaç yılda, özellikle hastaneler, klinikler ve hatta bireysel doktorların bir çok pazarlama metotlarını denemeye başladığını görüyoruz. Sağlık hizmetleri pazarlamasında diğer sektörlere göre çok daha dikkatli ele alınması gereken unsurlar mevcut. Web sitelerini ziyaret ettiğimiz birçok marka, özellikle dijital platformlarda oldukça eksik. Hastanelerin bugüne kadar detaylı pazarlama faaliyeti yürütmelerine ihtiyaçları yoktu fakat özellikle ülkemizde son yıllarda yükselen trend olan ‘’medikal turizm’’ fırsatları, birçok kurumun dijital varlıklarını daha etkin kullanmaya zorluyor. Amatörce yapılmış, güncel olmayan, içerik olarak da oldukça zayıf web siteleri ve sosyal medya kanalları ile medikal iletişim anlamında yapılacak çok fazla iş olduğunu kısa bir internet araştırmasından sonra kolayca gözlemleyebilirsiniz.
Hastaneler özellikle yaş ve cinsiyet gözetmeksizin geniş bir kitleye hitap ettikleri için, kapsayıcı mesajlar içeren genel bir strateji üzerinden markalama yapmak durumundalar. Branş detaylarında ise, daha odaklanmış bir hedef kitle iletişimi yapılabilir.
1- İlk Öncelik Tasarım ve Estetik Dokunuş
Eğer biraz zaman ayırıp doktor, klinik ve hastane web sitelerini incelerseniz, özellikle bir çoğunun profesyonelce hazırlanmış tasarımlardan uzak olduğunu anlarsınız. Sağlık sektöründe artan rekabet sonrasında, tüketici ile iletişim kurmak çok daha zor ve karmaşık hale gelmiş durumda. Bu yüzden sağlıkta tasarımın ve estetiğin güveni pekiştiren bir unsur olduğunu unutmayalım. Kurumunuzu daha iyi bir marka haline getirmek istiyorsanız, dijital varlıklarınızın arasındaki en önemli araç olan web sitenizin her detayına emek vermeniz gerekmektedir. Sağlık sektörü için yapılan web sitelerinde daha çok sade ve yalın tasarımlara yer vererek, mesajınızı net iletmeli ve sürekli güncel olmalısınız.
2- Web Siteniz Tüm Cihazlarda %100 Performans Vermeli
Günümüzde akıllı telefonların yaygınlaşması ile, masaüstü yani bilgisayarların kullanımı oldukça azaldı. Örnek vermek gerekirse, hizmet verdiğimiz hastane ve kliniklerin web sitesi ziyaretçilerinin %46’sı bu kurumlara cep telefonlarından ulaşmaya çalışıyor. Mobil uyumluluğu mutlaka önemsemeli ve hiçbir veri kaybı yaşamamalısınız.
3- Randevu Sistemi + Online Chat
Web sitelerinin en önemli avantajı, hastalarınızın web siteniz üzerinden kolayca randevu alabilmesidir. Burada web sitenizi tasarlarken, randevu bölümüne mutlaka anasayfa da yer verin ve kesinlikle çok fazla doldurma alanı yerleştirmeyin. Ne kadar az soru sorarsanız o kadar çok form alırsınız. Aynı zamanda özel bir şirket hattı üzerinden web sitenize, chat entegrasyonu yerleştirin. Deneyimlediğimiz kadarı ile, hastalar mail ya da form bırakmak yerine, anlık olarak karşılarında bir sorumlu görmek istiyorlar. Hizmetinizi ne kadar özelleştirirseniz, hastanın o kadar içi rahat eder ve markanıza güvenir.
4- Google Optimizasyonu Yapın
Hasta davranışları, öncelikle şikayetçi olduğu branşı internette araması ile başlar. Ve her hasta da sizin isminizi bilmeyebilir. Eğer branşlarınızı hedef kelime olarak seçip, SEO çalışması yaptırırsanız, istediğiniz anahtar kelimelerde organik olarak ilk sıralarda yer alabilirsiniz. Bu da sizin non-paid (ücretsiz ) dataya sahip olmanıza fayda sağlar. Google aramalarında ilk sıralarda yer almanız, sizi rakiplerinizden ayıran en önemli özellik olacak.
5- Sosyal Medya’da Aktif Olun ( Youtube, Facebook, Instagram )
Sağlık kuruluşları, ya da bireysel doktorlar, sosyal medyada her markanın yaptığını yapmamalıdırlar. Yine web sitesi örneğinde olduğu gibi, sade ve güven odaklı bir kurumsal dil belirlenmesi gerekir. Tasarım konusunda bütünleşik ve kurumsal kimliğe uygun tasarımlar olması daha uygun olacaktır. Hastane branşları doktorları ile birlikte tanıtılmalı, sürekli video içerikler ile hastalarınıza merak ettikleri hakkında faydalı bilgiler vermelidir. Haftalık 4 veya 5 post paylaşımı ve 10 story paylaşımı yeterli olacaktır. Aynı zamanda hesaplar arası paylaşımlar yapabilir, Youtube videolarınızın kısa versiyonlarını Instagram için üretebilirsiniz. Takipçi ve like satın almayın. Organik olmalı ve faydalı bilgi üretmelisiniz. Sosyal medya kanallarında özellike içerik pazarlaması unsurlarını sonuna kadar kullanın.
6- Branş Tanıtım PDF leri oluşturun
Her branşınızın tanıtım dosyaları ayrı olmalıdır. Bu tanıtım dosyalarının içinde hekimlerinizi daha detaylı tanıtabilir, Öncesi/Sonrası tedavileri gösterebilir ve branş özelinde sıkça sorulan soruları düzenleyebilirsiniz. Bu dosyaları size gelen datalara call center olarak gönderebilir, anlık randevu oluşturabilirsiniz. Denenmiş bir yöntem olarak bu çalışmaları dikkatlice ele alırsanız başarıya ulaşabilirsiniz.
7- Kurumsal Arama Aktivasyonu ( Call Center )
Gelen iletişim formlarına kurumsal olarak geri dönüş sağlamak, yaptığınız iletişim çalışmalarının satışa dönmesi için hayati önem taşır. Bu anlamda arama yapan kişilerin belirli bir süre oryantasyon eğitimlerinden geçmeleri gerekmektedir. Bu süre içinde sıkça sorulabilecek soruları hazırlamalı ve hastalara zaman kaybı yaşamadan eksiksiz ve hızlı bilgi akışı sağlamaları gerekir. Bu bağlamda olukça fazla deneyime sahip ekibimiz ile yaptığımız araştırmalara göre, reklamdan gelen dataların satışa dönüşlerindeki performansın en etkili süreci call-center başarısından geçiyor.
8- Branşlar özelinde dönemsel kampanyalar yapın ( Form Reklamları İle Yeni Hasta Datası )
Reklamlar her sektörde iki temel prensibe göre yapılır. Biri marka bilinirliğini arttırmaya yönelik, diğeri ise, aktif satın almaya yönelik kampanyalar. Hastaneler, klinikler ve bireysel doktorlar eğer marka bilinirliği için reklam vermek isterlerse, MODD/group olarak tavsiyemiz, erişim reklamları ile mümkün olduğu kadar geniş kitleye ulaşmaları yönünde olur. Fakat satış ve yeni hastalara ulaşıp, ciro hedefliyorlarsa, form reklamları mutlaka kampanyalarının merkezine koymalı, buna göre strateji oluşturmalı, hedef kitleyi daraltmalı ve branşların özeline indirmeli. Çünkü botoks için bilgi almak isteyen hasta, obezite cerrahisi ile ilgili bilgi almak isteyen hastadan daha farklı olabileceği gibi, çocuk doğum için bilgi almak isteyen hastalar da diğerlerinden farklıdır. Bu yüzden markanızı branşlara bölerek, her alanda form reklamını kurgulayabilirsiniz.
Örnek: MODD/group olarak yaz sezonuna girmeden önce, terleme botoksu ile ilgili reklam kampanyası hazırladık ve bundan muzdarip olabilecek bir hedef kitle belirledik. Hastanenin 20 30 km çapındaki yerleşim alanlarını hedefleyerek mini bütçeler ile reklam kampanyası kurguladık. Sonuç olarak estetik departmanı1 hafta içinde % 300 hasta artışı gösterdi.
9- Medikal Turizm İle Entegre Olun
Sağlık turizmi son dönemde birçok kurumun ilgi alanına girdi. Türkiye’nin coğrafi avantajları, deneyimli doktor kadrosu ve teknolojisi ile fark yaratan hastane ve klinikler birçok dünya vatandaşının ilgisini çekiyor. Bu anlamda sık gelen hastaların dillerine göre, web sitelerinizi optimize etmeli, sosyal medya kanallarınızda yabancı içerikler üretmeli ve yurt dışındaki sosyal medya ve google arama motoru reklamlarını denemeye başlamanız gerekli. Medikal turizm ile ilgili çok daha kapsamlı bir yazıyı önümüzdeki günlerde sizlerle paylaşıyor olacağız. Bu anlamda MODD/group olarak hali hazırda 17 hastane ve 5 büyük ölçekli klinik merkezlerine danışmanlık yapıyoruz ve bir çok denemiş pazarlama metotlarını sizlerin okuması için hazırlıyoruz.
10- Kriz Yönetimine Hazırlıklı Olun
Son olarak da, sağlık sektöründeki kriz yönetimini ele alacağız. Hastaların en hassas oldukları alan olan bu aşamada, kurum olarak sergilediğiniz tutum, marka değeriniz için çok önemli. Sonuç olarak en iyi pazarlamanın ağızdan ağza pazarlama olduğunu hepimiz biliyoruz. İnsanlar reklamlarda gördüklerini değil, güvendiği arkadaşlarının ya da aile üyelerinin tavsiyelerini daha çok dinliyorlar. Kriz yönetimi için branşlar bazında bir senaryo üreterek, hazır cevaplar üretin. Hastaların olumsuz yorumları ya da paylaşımları olduğunda ne kadar erken harekete geçerseniz, yorumun yayılmasını o kadar hızlı engellemiş olursunuz.
Daha fazla bilgi edinmek için ekibimiz ile iletişime geçebilirsiniz.