Kriz iletişimi dijital çağın getirdikleri ile fazlaca konuştuğumuz bir unsur haline geldi. Araştırma raporlarına göre insanların %22’si sosyal medyada markalar hakkında olumsuz şeyler yazıyorlar. Aynı zamanda bir çok insan da markaların sosyal platformlarda linç edilmesini doğru bulmadıklarını düşünüyorlar.
Fakat bunun sebebi, insanların sosyal medya ile ellerine aldıkları bu kuvvet mekanizması ve kalabalığı harekete geçirebilme imkanı. Dijital çağ bize ulaşılması imkansız olarak gördüğümüz kişilere yada kurumlara ulaşabilme imkanı verdi ve çoğumuz bunu elimize fırsat geçtiğinde linç etmek için kullanabiliyoruz.
Birde dünya’nın yaşadığı krizler var. Hastalık, deprem, doğal afet, finansal kriz yada bir çok farklı senaryo karşısında markalar da önemli önlemler almak zorunda. Kriz senaryoları karşısında eylem planları hazırlanmalı.
Her kriz, içinde bir çok bilinmeyen barındırır fakat örnek kriz iletişimlerinden yola çıkılarak alınabilecek hasarı en aza indirebilecek uygulamalar yapabiliriz. Başarılı markalar kendilerinin başına gelenlerden değil, başkalarının başına gelenlerden ders çıkaran ve önlemler alan markalardır.
Ürünler yada hizmetler ile tüketiciler arasında bağ oluşturulmasına ve bu ilişkinin kontrol altına alınmasına yönelik çalışmaları kapsayan markalaşma, siyasi, psikolojik, sosyal ve ekonomik gelişmeler ile bağlantılı bir kavramdır. Bu yüzden toplumda meydana gelen her türlü gelişmeden fazlası ile etkilenebilir.
Tıpkı şimdi Corona Virüs’ü ile ilgili yaşadığımız kriz gibi. Sosyal medya bir anda tüm dünyanın gündeminin başına geçen bu virüs ile ilgili panik havasını yükseltebileceği gibi, ciddi anlamda yatıştırada bilir. Dolayısı ile markalar sadece kriz ortamı ile değil, değişen dijitalizasyon ile birlikte gelen tehditler ve fırsatlar ile de mücadele etmek zorunda kalıyorlar.
Nutella’nın palm yağı krizi
H&M siyahi bir çocuğa giydirilen kıyafet ile yaşadığı büyük kriz
Facebook / Cambridge Analytica krizi
Kriz iletişimi ile ilgili 10 önemli madde
1- Kriz ekibi ve sorumlusu belirleme
2- Marka monitoring programları ile markanızın isminin geçtiği tüm söylemlere ulaşabilme ve müdahale etme imkanı
3- Basın ve halkla ilişkiler danışmanı ile birlikte süreci yönetme
4- Dürüst ve açık bir iletişim dili belirlenmeli
5- Fırsatçı yada satış kokan iletişim dilinden kaçınmalı
6- Medya ve basın düzenli aralıklar ile şeffaf bir şekilde bilgilendirilmeli
7- Kamuoyu ile paylaşılamayacak bilgiler, nedenler var ise nedeni ile birlikte belirtilmeli. Örneğin: “Bu konuda açıklama yapamıyoruz, çünkü şirket çalışanlarımızın güvenli açısından riskli olabilir ‘’ vs gibi
8- Hatalı olunması halinde geri çekilmeden telafinin yapılacağına dair açıklamalar yapılmalı
9- Paniklemek yapılacak en sakıncalı hataları beraberinde getirir. Bu yüzden kriz dönemleri için mutlaka eylem planı oluşturun
10- Avukatlarınızın iletişime geçmesinden önce iletişimcilerin işlerini yapmalarını bekleyin
Kriz İletişiminde Markalar Artı Puan Toplamalı
Kriz iletişimi yazımızın başında da ifade ettiğimiz gibi, sadece markanın bir eylemi sonucunda oluşmaz. Bazen siyasi, ekonomik, doğal afet veya günümüzde yaşanan Corona Virüsü gibi beklenmeyen konularıda içine alır. Böyle zamanlarda profesyonel reklam ajansları yada iletişimciler ile birlikte çalışan markalar, doğru mesajlar ve eylemler üretirse, tüketicinin beğenisini kazanabilir ve sosyal olarak sorumlu bir marka haline gelebilir.
Gelin bu durumu biraz örnekler ile açıklayalım;
1- Facebook bugün itibari ile yüz maskesi satışlarındaki fırsatçıları önlemek için bu reklamları geçici olarak yayınlamayacağını açıkladı.
2- Tim Cook, tüm Apple çalışanlarının evinden çalışabileceğini açıkladı
3- Getir markasının ürünlerine zam yapılmayacağına ilişkin yaptığı basın açıklaması
Örnekler giderek çoğalabilir. Kriz iletişimi profesyonelce yürütülmesi gereken bir süreçtir ve mutlaka geçmişte kriz yönetmiş bir ekip ile çalışılması gerekir. Sizde markanız için zaman kaybetmeden bir kriz eylem planı oluşturun ve deprem, yangın vs gibi tatbikatlar gibi, kriz tatbikatı da yapmanız gereklidir.
Daha detaylı bilgi için, ekibimiz ile iletişime geçebilirsiniz.
MODD/group