Kurumsal Web Sitesi Yayına Girmeden Kontrol Edilmesi Gereken 25 Madde
Kurumsal web sitesi, dijital çağda markaların en önem verdiği alanların başında gelir. Konu bu kadar önemli olunca da, haliyle öncesinde ve sonrasında dikkate alınması gereken bir çok konu oluyor. Hiç bir kontrol yapmadan yayına alınan web siteleri markanız için sadece var olan bir adresten öteye geçemiyor. Aşağıda yer alan 25 maddelik kısa liste ile, hem arama motoru dostu, hem de kullanıcı dostu bir kurumsal web sitesine sahip olmak hiç de zor değil.
Kurumsal Web Sitenizi Düşük Bütçe İle Çözmek Size Her Zaman Daha Pahalıya Mal Olur
Düşük bütçeli, dikkatsizce yapılmış ve amatörce hazırlanmış web siteleri, her zaman markalara daha fazla paraya mal olmuştur. Bu tip web siteleri hem imaj kaybı hem de müşteri kaybı yaşatır çünkü web sitesi, adres çubuğuna yazılınca açılan bir adresten çok daha fazlasıdır. Bu bilinç ile konuyu ele alırsanız, başarılı bir web sitesine ulaşmanız son derece mümkün. Bu yüzden markanızın dijital yüzünü bu alanda ciddi tecrübeleri olan profesyonel reklam ajanslarına emanet edin ve sürekli yeni web sitesi yaptırmaktan kaçının.
Tabiki yeni bir web sitesinin açılışı her zaman markaları heveslendirip heyecanlandırmıştır. Kişisel sitelerimiz, kurumsal web siteleri veya e-ticaret anlamında atılan ilk adımlar… Amaç hepsinde aynı “daha fazla insana ulaşabilmek”. Fakat bir web sitesinin hızlıca yayına girmesiden daha önemlisi, kurallarına uygun ve eksiksiz olarak yayına girmesidir. Çünkü bir web sitesi yayınlandığı andan itibaren, arama motorlarına ve kullanıcı erişimlerine açık hale gelmektedir. Profesyonel bir checklist ile kurumsal web siteniz yayına girmeden gerekli kontrolleri yaparsanız, inanın çok daha fazla zaman kazanırsınız.
Basit olarak sonuça bağlarsak, arama motorları için yanlış yapılan bir işlem site puanını düşürdüğü gibi, kullanıcı tarafında oluşan sıkıntılar da kötü bir izlenim bırakmaktadır.
Bu yazımızda yeni yayına alınacak bir web sitesinde neleri kontrol etmemiz gerektiği hakkında 25 maddelik bir liste hazırladık. MODD/group olarak yeni web sitelerinde uyguladığımız bu strateji, kurumsal web sitelerinizin daha başarılı konumlara ulaşmasını sağlamaktadır. Kontrol listemiz 3 farklı alanda görev alan kişilerce kontrol edilmektedir, bunlar sırasıyla web developer, seo uzmanı ve grafik tasarımcı.
Kurumsal Web Sitesi İçin “Web Developer” Kontrol Listemiz
Bir web sitesi tam anlamıyla çalışır hale getirilmelidir. Çalışmayan sayfa yada buton asla olmamalıdır. Web sitesi beta ortamında test edilmeli ve hatalar var ise giderilmelidir. Web siteniniz az sayfadan oluşuyorsa bu kontrolleri manuel halledebilirsiniz. Linklerin ilgili sayfalara yönlendiğinden emin olduktan sonra, tasarımsal kontroller gerçekleştirilir ve mobil / tablet uyumluluğu kontrol edilir.
Buradaki önemli noktalardan birisi, web sitesindeki fonksiyonlardır. Özellikle iletişim formları kontrol edilir ve test mailleri yollanır. Web sitesindeki filtreleme, arama ve listeleme ekranlarının doğru sonuçları verdiğinden emin olunur.
Listeleyecek olursak;
1) Kırık linkler (404 sayfaları) düzeltilmelidir.
2) Menü ve linkler kontrol edilmeli ve doğru sayfalara ulaştığından emin olmalıyız.
3) İletişim formları test edilmelidir.
4) Arama ekranları test edilmelidir.
5) Listeleme ve kategori ekranlarının doğru bilgileri verdiğinden emin olmalıyız.
6) Php sürüm bilgileri güncel tutulmalıdır.
7) Tablet ve Mobil (responsive) kontrolleri sağlanmalı ve eksikler giderilmelidir.
Kurumsal Web Sitesi İçin “Grafik” Kontrol Listemiz
Grafik tasarım web sitesini asıl gösteren etkenler arasında yer alır. Aksiyon almayı tetikleyecek cümleler, görseller, renkler, ve kullanım kolaylığı ( user friendly ) gibi bir çok parametre, profesyonelce ele alınan grafik tasarım ile markanızın dönüşlerini ciddi anlamda arttırabilir. Kullanılan slider, banner, logo, ve grafik tasarım öğeleri özenle hazırlanmalıdır. Hazırlanan grafiklerde kullanılan fontlar, kurumsal kimlik ile bir bütün halinde olması çok önemli.
Masaüstü için hazırlanan tasarımların mobil formatları da düşünülerek, gerektiğinde geniş formattaki tasarımları mobil ve tabletler için tekrardan ele almalısınız. Kurumsal web sitenizin içinde yer alan tüm sayfaların aynı tasarım dilinde ve bütünlükte olması kullanıcıların markanızı daha iyi tanımasına yardımcı olur. Grafik tasarım, web sitesindeki ilgiyi çekecek en önemli etkendir. Bu konu ile ilgili daha fazlası için blog bölümümüzde yer alan 2020 web tasarım trendleri haberimizi okuyabilir, tasarım ile ilgili fikirlerinizi geliştirebilirsiniz.
Listeleyecek olursak;
1) Slider ve grafik dil, markanın kurumsal kimliğine uygun olmalı.
2) Boyutu yüksek görseller kullanılmamalı.
3) Mobil ve tablet cihazlar için farklı tasarımlar hazırlanmalı.
4) Video formatları web ortamlarına uygun ve boyutları düşük tutulmalı.
5) Ürünler için ilgi çekici görsel ve kampanyalar hazırlanmalı. ( CTA – Call To Action )
Kurumsal Web Sitei İçin “Seo Uzmanı” Kontrol Listemiz
Aslında web sitesinin en önemli ayarları bu alanda yer almaktadır. Yeni bir web sitesi yayına alınmadan önce hız testleri, seo puanı, anahtar kelime analizleri, içerik yeterliliği gibi önemli kontrollerden geçer. Aynı zamanda arama motorlarına kayıt yapılması, sitemap oluşturulup gönderilmesi, Google Analytics kodlarının eklenmesi ve sosyal medya hesapları açılması Seo için önemlidir.
Web siteniz için web alanında sosyal bir mecra oluşturun, bu sayede site puanını daha yüksek tutabilirsiniz. Aynı zamanda web sitenizde yer alan meta etiketlerinin eksiksiz girildiğinden emin olmalısınız.
Listeleyecek olursak;
1) Hız testleri yapılarak, dosya sıkıştırma işlemleri sağlanmalı
2) Seo puanları kontrol edilmeli ve eksikler tamalanmalı
3) Anahtar kelime analizi yapılmalı ve bu konuda ilgili kelimelere yer verilmeli
4) İçeriklerin özgün bir şekilde hazırlandığından emin olunmalı
5) Spam içeriklerden kesinlikle uzak durulmalı
6) Google site ve search console kayıtları yapılmalı
7) Sitemap oluşturumalı
8) Meta etiketleri eksiksiz kullanılmalı
9) Sosyal medya hesapları açılarak, kullanıcı ağı genişletilmeli
10) Köklü sitelerden web siteniz için tanıtım yazıları yayınlatmalı ( ilk etapta olması şart değil )
11) Menü ve kategori ağacı düzgün ve seo’ya uygun hazırlanmalı
12) Web sitesinde SSL kurulumu tamamlanmalı
13) Online yazılımlar ile rakip analizi yapılarak, web sitesinin daha iyi konuma getirilmeli
Samimi Özet;
Yukarıdaki adımlar dikkate alındığı zaman, kurumsal web siteniz arama motorlarında çok daha iyi konumda yer alacaktır. bu sayede hem kullanıcı deneyimi artacak hem de organik trafik için ciddi adımlar atılacaktır. Yeni bir web sitesinin açılışı ne kadar heyacan verici olsa da, aslında gözden geçirmemiz gereken bir çok detay olduğunu da unutmayın.
Konu ile ilgili tüm merak ettiklerinizi web departmanımız ile iletişime geçerek öğrenebilirsiniz.
Ayrıca yine konu ile alakalı olarak, kurumsal web sitenizde her ay kontrol etmeniz gereken unsurların da olduğunu unutmamalısınız. Bunun için yine blog bölümüzde yer alan ‘’web sitenizde her ay kontrol etmeniz gereken 10 madde’’ haberimizi okuyabilirsiniz.
Bulut AYLAK
Software Developer