20 Madde İle İçerik Pazarlama (Profesyonel Kılavuz)
İçerik pazarlama yani content marketing için dikkat etmeniz temel unsurlar nelerdir? İlgi çekici hikaye nasıl yaratılır? Etkileşim nasıl arttırılır? Gibi sorulara cevap arıyorsanız, sizler için profesyonel kullanım kılavuzu hazırladık.
İçerik pazarlama her geçen gün popülaritesini arttırarak markaların ilgisini çekmeye devam ediyor. 2019 yılında markalar tarafından özellikle influencer pazarlaması ile birlikte oldukça fazla kullanıldı ve 2020’de yükselişini sürdürerek devam ettiriyor. Organik trafik sağlama, Google Seo faydası, müşteri sadakati ve bir çok avantajı ile, bu yazımızda içerik pazarlamasını inceliyoruz.
Hepinizin bildiği gibi, özellikle yeni medya ekosisteminde markaların potansiyel kitlelerinin dikkatini çekmek için ürettikleri bu iletişim metodu ile, kişilerin ihtiyacı olan bilgilere ulaşmaları sağlanıyor. Satış hedefi olmadan üretilmesi gereken içerikler, günün sonunda sadık müşteri algısı yaratmada konvansiyonel reklamlara göre daha başarılı oluyor.
Değer temelli iletişimi benimseyen markalar, content marketing ile, daha samimi iletişim kurmanın yollarını deniyor.
Content marketing üzerine araştırma yapan bir grup bilim adamı, müşterilerin almak istediği bir ürün yada hizmet ile ilgili izledikleri video yada okunan bilgi veren içeriğin, geleneksel pazarlama yollarına göre yüzde %70 daha ikna edici olduğunu kanıtlıyor.
1- Content marketing / İçerik pazarlamasına dair bilmeniz gereken ipuçları
- 3000 kelimeden fazla oluşan içeriklerde, etkileşim çok daha fazla oluyor. 900-1200 kelime arasında yer alan içeriklere oranla 3 kat daha fazla trafik alabilir, 4 kat daha paylaşım elde edebilir ve neredeyse 3.5 katı backlinks elde edebilirsiniz.
- Uzun başlıklar da ( H1) aynı oranda içeriğinizi daha etkili hale getiriyor.
- İçerisinde sayı olan içerik başlıkları, diğer başlıklara oranla 2 kat daha fazla trafik sağlıyor.
- H2 ve H3 olan içeriklerin %35’i daha fazla backlinks elde ediyor.
- Liste halinde yapılmış içerikler diğer paragraf içeriklere oranla 4 kat daha fazla trafik ve paylaşım sağlıyor.
2- İçerik pazarlama ile ilgili şaşırtıcı gerçekler
- 300-600 kelime arasında ortalama 60 sayfa görüntülenmesi elde edebilirsiniz
- 600-900 kelime arasında ortalama 70 sayfa görüntülenmesi elde edebilirsiniz
- 900-1200 kelime arasında ortalama 110 sayfa görüntülenmesi elde edebilirsiniz
- 1500-2000 kelime arasında ortalama 170 sayfa görüntülenmesi elde edebilirsiniz
- 2000-3000 kelime arasında ortalama 215 sayfa görüntülenmesi elde edebilirsiniz
- 3000+ kelime ve üzerinde 362 sayfa görüntülenmesi elde edebilirsiniz
- Sözcük sayılarını ele alırsak, paylaşım ortalaması, 13 ile 58 arasında değişkenlik gösteriyor. (300-600 kelime ile 3000 üzeri içerikleri ele alırsak)
- Yine aynı sözcük sayılarını ele alırsak, backlink alma ortalaması 5 ile 25 arasında değişkenlik gösteriyor. (300-600 kelime ile 3000 üzeri içerikleri ele alırsak)
Özetle içeriğiniz ne kadar uzun olursa, Google sizi o kadar çok seviyor.
Bilgiler ; (Content Trends 2019 Conference )
3- Haber başlığında ne yaparsam ilgi çekerim?
Başlık her zaman içerik kadar önemli olmuştur. Özellikle içeriğinizi daha çekici ve aksiyon almaya yönlendiren başlıklar oluşturabilirseniz, içeriğinizin trafiği daha fazla olacaktır.
- Soru ile oluşturulan içerikler diğer içerik başlıklarına göre her zaman daha fazla merak uyandırıyor.
- Klavuz oluşturun.
- Listeler yayınlayın. ( 1 haftada 10 kilo vermenin 7 yolu )
- Nasıl kelimesini kullanın ( Nasıl Erken Uyursunuz ? )
İlgi çekici başlık ile içeriğinizi çok daha fazla kitlelere ulaştırabilirsiniz. Özellikle ‘’Buzz Feed’’ dediğimiz içerikleri Google’dan araştırırsanız, başlıklar hakkında çok daha fazla fikriniz oluşabilir.
4- Anahtar kelime seçimi
Anahtar kelime, hiç bir zaman bir kelimeden ibaret değildir. Stratejik olarak marka konumlandırmanızda önemle ele alınması gereken bir unsurdur. Seçeceğiniz kelime yada cümle’nin mutlaka plan ve araştırma dahilinde yapılması gerekir.
Ne sağlar?
- Daha iyi bir SEO stratejisi oluşturabilirsiniz
- PR kampanyanızda sizi tanımlar
- Sosyal medya içeriklerinizde kullanabilirsiniz
- Dijital reklam kampanyalarınızda en önemli aşamadır
Doğru anahtar kelimeyi seçmeden önce mutlaka kullanmanız gereken araçlar vardır. Bu araçlar sayesinde, potansiyel arama hacimlerini ve ilgili başka kelimeleri de keşfedebilirsiniz. Özellikle Google Anahtar Kelime Planlayıcısı ile tüm araştırmalarınızı yapabilirsiniz.
Google panelinden görebilmeniz için görsellerde örnek bir anahtar kelime seçtik. ( Bahçe Malzemeleri ) Eğer bahçe malzemeleri satan bir marka iseniz, anahtar kelimenizin arama hacmini, aylık dağılımda arama sonuçlarını
ve bu kelimeye alternatif başka kelimelerin neler olabileceğinin listesini alabilirsiniz.
MODD/group Reklam Ajansı olarak, daha etkili bir strateji oluşturmak için, tüm bunların dışında daha fazla derine inerek rakiplerinizin neler yaptığını incelemenizi tavsiye ediyoruz. Bunun için farklı programları profesyonelce kullanmanız gerekebilir. ( Semrush, Ahrefs vs gibi )
Google İlgili Aramalar bölümüne de bakabilirsiniz. Bir diğer ve en kolay yöntemlerden biri de Google’da ‘’bahçe malzemeleri’’ kelimesini aradığınız zaman, sitenin altında yer alan ilgili aramalar bölümüdür. Araştırdığınız kelimenin insanlar tarafından nasıl arandığına dair size yeni fikirler verebilir.
5- Youtube Size Nasıl Fikir Verir ?
Herkesin video izlemek için kullandığı Youtube aslında Google’dan sonra dünyanın en büyük ikinci arama motorudur. Burada Youtube arama motoruna bahçe malzemeleri yazarak, auto complete örneklerini görerek kelimenize alternatifler üretebilirsiniz.
6- Beynimiz %90 oranla, görseli daha fazla seviyor.
Yazımızın başında içerik uzunluklarından bahsetmiştik. Görsel kullanımı özellikle 1000 sözcük ve fazlası içerik üretirken en önemli adımlardan biri. Unutmayın ki, beynimizin %90’ı görsel olanı daha hızlı yakalıyor. Tahmin edebileceğiniz gibi, genel olarak yazı görmeyi çok sevmiyoruz. İlgili görseller içeriği daha fazla okunabilir hale getiriyor. Bu sebebten, içeriklerinizde mutlaka ilgili görsellere hatta ilgi çekici görsellere yer vermeyi unutmayın. Daha fazlasını hedefliyorsanız; araştırma sonuçları, infografikler ve videolar ile içeriğinizi zenginleştirebilirsiniz. Beynimiz görselleri yazılara oranla 60.000 kat daha hızlı işliyor ve infografikler yazılara oranlara 30 kat daha
etkili.
Sonuç olarak
- 100-150 kelimede bir görsel olacak şekilde içeriğinizi geliştirin
- İnfografiklere yer verin
- İçeriğiniz ile ilgili video kullanabilirsiniz
- Görsel seçimlerinde seçici olun
7- Hedef kitlenizin tanıdığı kurum yada kişilerden bilgiler yerleştirin
İçerik yazarken, güvenilir ve doğru bilgiyi sunduğunuzu göstermek için bir takım kişiler yada kurumlardan destek alabilirsiniz. Bu örneği özellikle pazarlama kitaplarında sıkça görebilirsiniz.
Ör: Dünya’nın en önemli pazarlama gurularından ve çok uluslu bir çok şirketin pazarlama danışmanlığı yapan ve bu konuda tam 19 kitabı bulunan Seth Godin’in content marketing ile ilgili bir cümlesine yada tavsiyesine tam burada yer vermemiz, şu anda okuduğunuz yazıyı daha fazla güvenilir hale getiriyor. ( Kişi yerine kurumların fikirlerine de yer verebilirsiniz. )
8- Samimi ve Kendi İletişim Dilinizi Yaratın
İçerik yazmanın önemli noktalarından biri de, kendi kişiliğinizi ortaya koymanızdır. Unutmayın ki, fazla kurumsal dilde yazılan metinler kullanıcıların ilgisini çekmekte başarısız oluyorlar. Kendi bakış açınızı yansıtarak bir iletişim dili oluşturursanız daha samimi bir etkileşim yaratabilirsiniz. Hedef kitlenize içerik yazıyormuş gibi değil, onlarla konuşuyormuş gibi konuları ele alın. Özellikle sosyal medyanın hayatımızın her alanında yer aldığı günümüzde markaların bizden biri gibi iletişim dili geliştirmesi oldukça önemli. Bu yüzden içeriklerinizi yazdıktan sonra, saatlerce editlemek ve daha farklı kelimeler kullanmak için kendinizi zorlamayın. Samimi olun ve sunduğunuz bilgilerin değerine odaklanın.
9- Yerli ve Yabancı Kaynaklara Başvurun
Özellikle pazarlama amaçlı içerik yazmak, önemli araştırma gerektirir. İnternette hem yerli hem de yabancı kaynakları araştırarak geliştirmek üzere olduğunuz içerikler hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz. Üzülerek söylememiz gerekir ki, ingilizce bilmeniz bu noktada elzem olabilir. Türkiye özellikle kaliteli içerik üretmede oldukça zayıf. Bir çok fikir edinebileceğiniz siteler olsa bile, zengin seçenekler ve dünyanın farklı yerlerinde neler olduğunu anlamanız için yabancı kaynaklara başvurmanız içeriğiniz için çok önemlidir. Bu noktada yapmanız gereken bir şey var. Konularınız ile ilgili bir RSS feed oluşturun ve takip ettiğiniz blogların listesini yapın.
10- SEO Gerekliliklerini Yerine Getirin
İçerik üretmenin en büyük avantajlarından biri de, sizi arama motorunda rakiplerinizin bir adın önüne çıkarmasıdır. Tabii bunun için içerik yüklerken dikkat etmeniz gereken bir takım unsurlar var. Başlık, H1,H2,H3,H4 gibi uzayıp giden etiketlemenin profesyonelce yapılması gerekir. Ayrıca sitenizin içinde yer alan başka bölümlere link verin. Search Console kullanın ve seo gerekliliklerini sonuna kadar uygulayın. Organik aramalarda görünmek ve trafiğinizi arttırmak istiyorsanız, bu konu oldukça önemli. Daha fazlasını öğrenmek için Google’da ‘’seo uyumlu makale nasıl yazılır’’ diye aratırsanız bir çok kaynaktan faydalanabilirsiniz.
Özetle yapmanız gerekenler ;
- Başlık kısmı anahtar kelimeyi içermeli ( Hatta anahtar kelime ile başlaması daha iyi olacaktır. )
- Başlığı 3-5 kelimeden fazla tutmayın
- URL kısmı anahtar kelimenizi içermeli
- Mete bölümünde anahtar kelimenizi kullanın
- H1 etiketinde anahtar kelimenizi kullanın
- İçerikte %3-4 oranına anahtar kelimenize yer verin
- Anahtar kelimenizi, içerik bölümünde kalın, italik yada altı çizili şekilde kullanabilirsiniz. ( Her defasında değil ) (Unutmayın ilk önceliğiniz faydalı bir içerik yaratmak. Teknik konulara çok zaman harcayıp metninizin değerini düşürmeyin. )
- İçeriğinizin kopya teslerini yapın ( Grammarly kullanabilirsiniz )
- Sosyal medya kanallarından içeriklerinizi paylaşın ve organik backlink alın.
11- Harekete Geçiren Kelimeler
Pazarlama derslerinde metin yazarlığının öneminden sıkça bahsedilir. Gelin size konu ile ilgili şehir efsanesi haline gelen bir hikayeyi anlatalım. ‘’ Sokak köşesinde oturmuş dilenen bir adamın önündeki karton kağıtta -aç, sağır ve görme engelli yazar. Oradan geçen bir metin yazarı durumu gözlemler ve sonra elindeki kartonu alıp arkasına farklı bir cümle yazar. Sadece bir kaç dakika sonra insanlar dilenciye daha fazla para vermeye başlarlar. ‘’ Metin yazarı arkasını çevirdiği kartona ‘’bugün çok güzel bir gün ama ben göremiyorum’’ yazmıştır. Fark ettiğiniz gibi, kelimelerin farklı şekilde derlenmesi, insanları hızlıca harekete geçirebiliyor. Düşünün ki, alfabede 29 tane harf var ve kimisi bu harflerle derdini bile zor anlatırken, kimisi de nobel ödülü alabiliyor. Bu yüzden kelimelerin gücünü küçümsemeyin ve hedef kitlenizi harekete geçirecek kelimeleri kullanın. Sizin için tasarladığımız etkili kelimeler görseli de konu ile ilgili size yardımcı olacaktır.
12- Okuyucunuzu farklı kaynaklara yönlendirin
Hedef kitleniz haberinizi okurken farklı kaynaklardan da faydalanmak isteyebilir. Eğer onlara indirebilecekleri yada izleyebilecekleri farklı kaynaklar da oluşturursanız, sunduğunuz içeriğin etkisi daha fazla olacaktır. Raporlar, e-kitaplar, sunumlar veya videolar ile hedef kitlenizi yönlendirebilirsiniz.
13- Stratejinizi oluşturun
Content marketing pazarlama metodunu markanızın içine entegre etmeden önce, konumlandırma ve içerik stratejisini geliştirmiş olmanız gerekir. Örnek olarak biz, M
MODD/group Reklam Ajansı olarak, Ocak 2020’de başladığımız content marketing pazarlamasına, 15 gün araştırma ve strateji çalışması yaparak start verdik. Gelin bu 15 günde neler yaptığımızı sizler ile paylaşalım.
- Rakip analizleri yaptık
- Content marketing ile ilgili swot analizi yaptık
- İçerik ile ilgili en iyi bildiğimiz konuları belirledik.
- Content marketing ile öne çıkarmak istediğimiz hizmetlerimizi belirledik
- Blog, Youtube, Facebook, Twitter, Instagram ve Medium gibi mecralarda markamızın imajını yeniledik ve hedef kitlemizle paylaştık
- Her ay hangi konu başlıklarının ele alınacağını belirledik ve buna göre haber başlıklarımızı belirledik.
- Tüm çalışmaları yaptıktan sonra, ekip olarak beyin fırtınası toplantıları ile, content marketing yapılacak içeriklerin nihai kararlarını verip, görev dağılımlarını gerçekleştirdik.
‘’ İnsanlar reklamları okumaz, insanlar sadece ilgilerini çeken şeyleri okur ve onlarda bazen reklam olur ‘’
Howard Gossage
14- Marketing Content Marketing
İçeriğinizi ürettiniz ve bir çok detayı en ince ayrıntısına kadar işlediniz. Şimdi elinizde harika bir içerik var. Peki bunu nasıl pazarlama silahı haline getireceksiniz?
Öncelikle web sayfanızın içinde bir blog bölümü oluşturun ve tüm ürettiğiniz içerikleri ilk olarak burada paylaşın. Devamında markanızın sosyal medya kanallarında içeriklerinizi takipçileriniz ile paylaşın. Video ise, Youtube kanalınızı sitenize embed edebilirsiniz. Reklam kampanyanızı vaadler ile değil, içerik pazarlama kapsamında ürettiğiniz faydalı bilgiler ile değiştirin. Düzenli içerik planı dahilinde tüm mecralarda düzenli paylaşımlar yapın ve dönüşüm oranlarınızı arttırın. Tüm bunları yaparken profesyonel yardım alınması çok önemli. Zaman ve para kaybetmeden hızla etkisini görebilmeniz için konusunda uzman içerik ajansları ile çalışmalısınız.
Özellikle PPC reklamları ile bilinirlik ve trafik sağladıktan sonra, seo desteği ile birlikte sürekli trafiğe kavuşacaksınız.
Farz edin ki, PPC reklamlarında istediğiniz anahtar kelimeye tıklama başı 1.5 TL veriyorsunuz. 1000 ad. Potansiyel müşterinin web sitesinizi ziyaret edebilmeniz için 15.000 TL pazarlama bütçesi ayırmanız gerekli. Eğer sürekli bu kadar ziyaretçi istiyorsanız, bu bütçeyi her ay harcamanız gerekli. Aynı hedef kitle, size ürettiğiniz içerikler ile geldiğinde trafiğiniz organik olarak sürekli hale gelecek ve bu kadar bütçeye mal olmayacak.
15- Bir şeyi kaçırdık! Web siteniz ne durumda?
Tüm işlemlere başlamadan önce yapılması gereken önemli bir konu var. Web siteniz ne durumda ? Content marketing girişiminize uygun bir web siteniz var mı ? Tam bu noktada dikkat etmeniz gereken önemli maddeler mevcut.
Web siteleri genel olarak freelance kişiler tarafından yada reklam ajansları tarafından yapılsa da, günümüzde bir çok site SEO kriterlerine göre yapılmıyor. Dolayısı ile siz içeriklerinizi ne kadar iyi hazırlasanızda eğer sitenizin bir takım SEO problemleri var ise, boşa kürek çekiyorsunuz demektir. Yukarıda SEO uyumlu içerik yazımından bahsetmiştik fakat burada web sitenizin genel durumundan bahsedeceğiz.
Seo Score Test
Öncelikle sitenizin genel bir SEO skor testini yapmalısınız. Bunun için, Nail Pattel, Site Checker Pro yada internette bulacağınız ücretsiz siteleri ziyaret edebilirsiniz. Burada elde ettiğiniz skora göre sitenizin hatalarını görebilir, düzeltme işlemlerine başlayabilirsiniz. Bu noktada profesyonel yardım almanızı öneririz
Page Speed Test
SEO skorunuzu önemli derecede arttıracak kriterlerden biride web sitenizin hızıdır. Bunun için de bir takım ücretsiz sitelere başvurabilir, yapılacaklar listesini alabilirsiniz. GT Metrix yada Google Pagespeed sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.
Web sitenizin site içi seo durumu ne kadar optimize edilirse, içerik pazarlama ile yapacağınız trafik çok daha fazla olacaktır. Bu yüzden yazının bu bölümünü içerik pazarlamasına başlamadan ele alırsanız doğru bir sıralama ile işe başlamış olursunuz.
16- 2020’de markanıza yatırım olarak ne yapmalısınız ?
MODD/group Reklam Ajansı olarak, bugüne kadar 17 sektörden 300’ün üzerinde marka ile çalıştık. Tecrübemiz ile sabit, bir çok başarılı yada başarısız marka serüvenine şahit olduk. İnanın ayakta kalanlar hedef kitleleri için değer yaratanlar oldu. Y ve Z jenerasyonunun tüketim anlayışı, sosyal medyanın günlük hayatımızı etkilemesi ve bir çok etken markaları her geçen gün yeni bir şeyler denemek zorunda bırakıyor. Reklamlar günümüzde inandırıcılığını yitirmek üzere. Şirketler artık ürüne yeteri kadar ar-ge yapmadan milyonlarca liralık reklam kampanyalarının arkasına sığınmanın geçerli olmadığını anlamış durumda. Content Marketing her geçen gün büyümeye devam ediyor çünkü, reklamın yanı sıra, içerik pazarlaması ile tüketiciniz ile daha samimi bir bağ kuruyorsunuz. En önemlisi de değer üretiyorsunuz.
İçerik pazarlama ile elde edecekleriniz
- Marka bilinirliğinizi arttırmak
- Sosyal ağlardaki organik takipçilerinizi arttırmak
- Yeni müşteri dataları elde etmek
- Yeni E-Bülten üyeleri kazanmak
- Kurumunuzun marka kimliğini konuşturabilirsiniz
- Organik PR yapabilirsiniz
- Müşterilerinizin güvenini kazanırsınız
- Markanızı tüketicinin zihninde doğru noktaya konumlandırırsınız
- Hedef kitleniz ile etkileşime geçebilirsiniz.
GoPro Örneği
Bu anlamda dünyada çok büyük satış ve marka bilinirliği elde etmiş önemli bir markadan bahsetmek istiyoruz. GoPro’yu heralde bilmeyen yoktur. Marka bize ufacık bir kamera ile dünya çapında içerik nasıl üretilirin dersini verdi. Üstelik kendisi sadece ürünü sundu ve kullanıcılar ürünü pazarladı. Bugün markanın Youtube kanalında 34.000 saatten fazla içerik bulunuyor. Her hafta 70.000 yeni instagram takipçisi kazanıyor. Sizce de içerik pazarlama ile kazanılmış bu başarı tesadüf mü? Yoksa arkasında ciddi ele alınmış bir strateji mi yatıyor?
17- Hepimizin Anlatmak İstediği Bir Şeyler Var
Unutmayın ki insanlar küçük yaştan itibaren hikayeler dinlerler yada anlatırlar. GoPro bize ufacık bir ürün ile, kendi hikayemizi anlatma fırsatı sundu. Binlerce kişi kendilerini videolar ile ifade etmeye çalıştı. Yaşam tarzlarını yansıttı. Sonuç olarak doğru araçları hedef kitlenize sunarsanız, ürünü iyileştirip pazarlamasını tüketicinize bırakabilirsiniz. Emin olun onlar sizi harcayacağınız bir çok reklam kampanyasından daha iyi tanıtır. İşte bu Content Marketing’in gücüdür.
Satış kokmayan, duygulara dokunan marka DNA’sı oluşturun
Ve bunu Content Marketing stratejinizin kalbine yerleştirin. Neden mi ? Çünkü İnsanlar şirketiniz, markanız ve ürününüzle ilgilenmiyor. Üzücü olsa da, gerçekten durum bu şekilde.
‘’Tüketiciler artık markaların motivasyonlarını soruyorlar. Sunduğunuz yaşam tarzını görmek istiyorlar. Bu karışık medya ortamında hikayeler gerçeklerden daha etkililer. Dikkat çekiyorlar. Hatırlanıyorlar. Algıları değiştiriyorlar. Tutumları değiştiriyorlar. Davranışı hızlandırıyorlar. Gerçekler ise bunları yapmıyor.’’ ( David Aaker )
İnsanları harekete geçirecek hikayeleri arayın, bulun ve markanızın içine entegre edin. Samimi olun. Teknik konulardan çok duygusal konulara odaklanın. Çünkü içerik pazarlama aslında internetin bile olmadığı zamanlarda bile vardı. Hikaye anlatımı olan her yerde aslında Content Marketing’de vardı. Hikayeler insanları sürükleyen şeylerdir. Bu yüzden bazı filmleri, dizileri yada kitapları çok severiz. Hikayeleri bizi içine çeker. Reklamlar gibi kısa sürede etkisini göremeyebilirsiniz fakat uzun dönemde akılda kalan bir marka hedefiniz var ise, Content Marketing’e bugünden profesyonel olarak başlamalısınız.
18- İçerik pazarlama formatları nelerdir ?
- Nasıl, Neden, Nerede gibi içerikler
- Case Study çalışmaları
- Grafikler ve İstatistikler
- E-Kitaplar
- E-mail bültenleri
- İllustrasyonlar yada karikatür çalışmaları
- Kitap özetleri
- Tutorial anlatımları
- Sıkça sorulan sorular
- Soru cevap
- Webinar’lar
- Kılavuzlar
- Her hangi bir konu ile ilgili sözlük oluşturmak. ( Ör: Girişimcilik Sözlüğü )
- İnfografikler
- Röportajlar
- Listeler
- Beyin fırtınası raporları
- Faydalı bilgiler ( ürün yada hizmet hakkında )
- Fikir beyanı
- Vlog
- Video içerik üretimi
- Anket raporları
- Sunumlar
- Sınavlar
- Alıntılar
- Podcast yayınlar
- Sesli içerikler
- Basın bültenleri
- Tahminler içeren içerikleri
- Şirket haberleri
Gibi bir çok alanda içerik pazarlama statejisi üretebilirsiniz. Ama en aktif kullanılan mecra ise, sosyal medya paylaşımları. Burada özellike en önemli anahtar kelime ‘’etkileşim’’ . Tüketiciniz ile etkileşim yaratabilecek içerikleri bulabilirseniz, reklamınız ücretsiz olarak daha geniş kitlelere ulaşacaktır.
19- Instagram’da bir deneme yaptık ve %370 daha fazla geri dönüş sağladık.
MODD/group Reklam Ajansı olarak 2020’nin hemen başında, yeni yılda bizi bekleyen trendleri açıkladığımız 3 adet içerik yazdık. Hem kendi motivasyonumuz hemde marka yöneticilerinin özel bilgilerden faydalanmasını istedik. Bu içeriklere buradan da ulaşabilirsiniz
İçeriklerimizi hazırladıktan sonra, blog sayfamızı tanıtmak için küçük bütçeler ile Instagram reklamları yapmaya karar verdik. Görseller ile anlatmaktansa video ile sunmaya karar verdik ve trend raporlarımızın sponsorlu bağlantılarını oluşturduk. Daha önce de Instagram reklamları yapmıştık fakat hiç bu kadar hızlı etkileşim almamıştık. Hedef kitlemiz 2020’ye girdikleri yeni günlerde trend raporlarını çok beğendi ve devamı için bir çok istek ve öneri aldık. Faydalı bilgi odaklı bir iletişim modeli benimsediğimizden dolayı kampanyanın geri dönüş oranı, satış odaklı reklam tasarımlarına oranla %370 daha fazlaydı. Devamında Linkedin, Twitter ve Facebook kampanyalarımızı aktif ettik ve kampanya görseli olarak, yazdığımız trend raporlarını kullandık. İçerik pazarlama ‘ nın ana felsefesi olan satışın hissedilmemesi, gerçekten işe yarıyor. Hedef kitlemize ihtiyacı olanı verdik ve onlarda hem kullandılar hemde kendi network’lerinde kullandılar.
PR Cephesinde’de aynı içerikler ile basın bültenleri oluşturduk ve bir çok online haber sitesinde MODD/group Reklam Ajansı’na yer verildi.
Buradan basın bülteni olarak düzenlediğimiz Content Marketing içeriklerimizi inceleyebilirsiniz.
2020 Yılı Dijital Pazarlama Haberi
Dijital Pazarlama Trendleri Haberi
MODD/group Reklam Ajansı olarak denenmiş ve bildiğimiz reklam kampanyalarına göre çok daha fazla etkili olan bir Content Marketin stratejisi ve sonuçlarından bahsettik. Sizde markanız için küçük bir deneme ile başlayabilirsiniz.
Ne elde ettik?
- Blog bölümümüzü aktif hale getirdik
- Sosyal medya kanallarımızda paylaşılabilir içerikler üretmiş olduk
- Reklam kampanyasında diğer yaptığımız kampanyalara oranla %370 daha fazla etkileşim elde ettik.
- Sitemizin organik trafiğine katkı sağladık.
- İlgili haberin anahtar kelimelerinde Google’da ilk 10’a girdik ve bu haberlerden dolayı hala sitemize trafik gelmekte.
- Marka bilinirliğimizi arttırdık
- Hedef kitlemiz için faydalı içerik ürettik ve onların algısında trendleri araştırıp paylaşan bir marka algısı yarattık
- Basında biz kısmımız için dolaylı içerik ürettik ve bir çok online haber sitesinde haberimiz paylaşıldı.
Tüm bunları tümüyle yukarıda bahsettiğimiz kurallara kısmen uyarak ürettiğimiz 3 adet içerik ile başardık. Eğer sizde markanız için yıl boyu bu tarz içerikler üretmeyi başarırsanız, çok daha fazla geri dönüş alabilirsiniz.
20- Unutmayın;
Content Marketing, uzun ve emek gerektiren bir pazarlama metodu olsada, organik etkileri konvansiyonel reklamlara oranla çok daha fazla. 2020’de sizde markanızı öne çıkarmak ve tüketiciniz ile sohbet başlatmak istiyorsanız içerik pazarlamasını ivedi olarak kullanmanız gerekiyor. Öncesinde mutlaka profesyonel yardım alarak ilerlemenizi tavsiye ediyoruz çünkü Content Marketing en uygun reklam modeli olarak görülse de en büyük maliyeti zamandır. Markanız için rakiplerinizden bir adım öne çıkmak için zamanınızı ve bütçenizi doğru kullanarak bir çok büyük markayı bu yolla dijital platformlarda ve sosyal medya kanallarında alt edebilirsiniz.
Umarız sizin için faydalı bir kılavuz olmuştur.
Daha fazla bilgi almak isterseniz bizimle her zaman iletişime geçebilirsiniz.
Teşekkürler
MODD/group Ekibi